Волинь Новини

Єврейська громада програла позов до депутата міськради на Волині

Представництво Американського «Об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу» у місті Львові судиться із Ковельської районною державною адміністрацією та виробничо-комерційним приватним підприємством «Агропромтехцентр», яким керує депутат Ковельської міської ради від Аграрної партії Павло Семенюк.

Нагадаємо, мова йде про земельну ділянку в селі Тойкут (до Другої світової війни – єврейське містечко Несухоїжі, – ред.) Ковельського району. Тут знаходиться місце давніх поховань і масових розстрілів нацистами євреїв, яке є пам’яткою історико-культурної спадщини, однак влада передала землю в комерційне використання – під приватну пилораму, – передає Ковель медіа.

Господарський суд Волинської області, до якого в 2018 році звернулося із позовом представництво єврейської громади США, своїм рішенням від 4 січня 2019 року (справа № 903/615/18) визнав недійсними розпорядження голови Ковельської райдержадміністрації від 14 липня 2017 р. № 221 та договір оренди земельної ділянки (кадастровий номер № 0722182800:06:002:0657) між РДА та виробничо-комерційним приватним підприємством «Агропромтехцентр» (с. Тойкут) скасував державну реєстрацію права користування цією ділянкою. Апеляційна та касаційна судові інстанції залишили рішення в силі.

21 серпня 2020 року представництво єврейської громади звернулось до господарського суду Волинської області із черговим позовом, в якому просило:

  • зобов’язати «Агропромтехцентр» повернути Ковельській РДА земельну ділянку з кадастровим номером 0722182800:06:002:0657;
  • зобов’язати Ковельську РДА надати «Агропромтехцентру» належне відшкодування у спосіб надання інших приміщень для виробництва;
  • зобов’язати Ковельську РДА привести земельну ділянку з кадастровим номером 0722182800:06:002:0657 до попереднього стану в спосіб знесення будівель та споруд, що на ній розміщені;
  • скасувати реєстрацію права власності та записів про проведену державну реєстрацію права власності за «Агропромтехцентром» на об’єкти нерухомого майна: приміщення для виготовлення піддонів, приміщення сушки, приміщення розпиловки, приміщення зборки, виробниче приміщення по виготовленню дерево-пакувального матеріалу.

Відповідачі заперечили позовні вимоги та надали суду докази.

Заслухавши всі сторини та вивчивши великий обсяг матеріалів справи, господарський суд Волинської області своїм рішенням відмовив у позові.

Leave a Comment