Волинь Новини

Чи повинні діти мити та прибирати класи у навчальних закладах

Ця тема досі викликає хвилю обурення у батьків та вчителів. Одні вважають, що така фізична праця жодним чином не впливає на здоров’я дитини, а навпаки – привчає її до самостійності. 

Згідно зі статтею 43 Конституції України, використання примусової праці забороняється. Однак, якщо керівництво школи та вчителі наполягають на прибиранні класу учнями, батьки можуть написати заяву-відмову, – передає видання ПроКовель.

Втім, як діяти, якщо заява написана, а місцеве управління посилається на статут школи, в якому зазначено, що учні можуть залучатися до самообслуговування та різних видів суспільно-корисної праці?

В Статуті школи часто прописані обов’язки чергових учнів про те, що учні 5-11 класів прибирають класи щодня. Технічні працівники прибирають усі інші приміщення, окрім класів.

У документі може зазначатися, що у процесі самообслуговування учні можуть виконувати прибирання класів, кабінетів, лабораторій:

– наприкінці кожного дня (учні 5012 класів);

– генеральне прибирання щотижня (учні 9-12 класів).

Втім, у документі йдеться лише про те, що вони «можуть бути залучені до самообслуговування», а не зобов’язані це робити.

Учителі можуть залучати школярів до прибирання у позаурочний час, але перш ніж це зробити, керівництву закладу освіти необхідно забезпечити низку умов:

– отримати згоду від батьків та дитини;

– прибирання має відбуватися у присутності вчителя, класного керівника чи медпрацівника;

– учні повинні бути одягнені у спеціальний одяг;

– школярі можуть робити лише вологе прибирання;

– після прибирання приміщення необхідно провітрити.

Leave a Comment