Волинь Новини

Погуляйко не звітуватиме перед депутатами Волинської обласної ради

Головою Волинської обласної ради видано розпорядження від 08.12.2020 № 361 «Про скликання позачергової другої сесії обласної ради восьмого скликання», яким п. 1 розділу І визначено звітування голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка з питань виконання бюджету.
Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно зі статтею 34 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» пунктом 28 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» голови місцевих державних адміністрацій щороку звітують перед відповідними радами з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень.
Тобто голови місцевих державних адміністрації щороку звітують за відповідний календарний (бюджетний) рік, який починається 1 січня, а завершується 31 грудня. Наразі за 2020 рік голова облдержадміністрації може звітувати після його завершення, а саме в році, наступному за звітним.
Враховуючи зазначене, за виконання бюджету 2020 року голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко може звітувати не раніше січня – лютого 2021 року, тобто лише після виконання бюджету за 2020 рік та його затвердження Міністерством фінансів України.
Питання, зазначене у п. 1 розділу І розпорядження від 08.12.2020 № 361 «Про скликання позачергової другої сесії обласної ради восьмого скликання» про звіт голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка щодо виконання бюджету, включено на підставі подання депутата обласної ради сьомого скликання 2015–2020 років Володимира Бондаря ще 16 червня 2020 року на ім’я попередньої голови обласної ради Ірини Вахович та розгляд обласної ради, повноваження яких припинені.
Отже, проєкт рішення депутата обласної ради сьомого скликання Володимира Бондаря «Про звіт голови обласної державної адміністрації Ю.Погуляйка з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень у 2019–2020 роках» винесено на розгляд чергової пленарної сесії обласної ради № 31, яка вже відбулася 10 вересня 2020 року.
Щодо вимоги звітування стосовно виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень Волинська обласна державна адміністрація відповідно до прийнятих Волинською обласною радою рішень інформує Волинську обласну раду про хід їх виконання за підсумками року.
Враховуючи викладене вище, апелюємо до новообраного складу Волинської обласної ради та її голови повернутися у правове поле та до конструктивного діалогу.

Leave a Comment