Новини

Продати частину Карабаху: Лукашенко дав несподівану пораду Вірменії

Президент Білорусії Олександр Лукашенко в 2016 році радив лідеру Вірменії Сержу Саргсяну віддати частину НагірноКарабахської республіки азербайджанцям за 5 мільярдів доларів.

Про це 8 грудня повідомляє Sputnik.

Офіс Саргсяна підтвердив автентичність аудіозапису їх розмови, що з’явилася в мережі.

На записі Лукашенко називає «слабкою» позицію Саргсяна, який не хоче передавати Азербайджану сім районів ( «пояс безпеки») з побоювань, що противник почне війну. Білоруський лідер пропонує направити в Карабах миротворців ОДКБ, щоб уникнути бойових дій.

Саргсян запитує, чому він повинен «просто так» віддавати території.

«Як просто так? Він заплатить. Він тобі пропонував 5 мільярдів [доларів] на першому етапі », – відповідає Лукашенко, очевидно маючи на увазі президента Азербайджану Ільхама Алієва.

На це Саргсян заявляє, що дасть 6 мільярдів доларів, щоб Баку відмовився від своїх претензій.

“Від чого? Від семи районів? Та ти що?” – дивується Лукашенко і дорікає співрозмовника, що той не хоче вирішувати проблему.

Саргсян також говорить, що не може віддати сім районів, оскільки за них загинули 5 тисяч осіб.

“Ну і що? У нас загинули 30 мільйонів [у Великій Вітчизняній війні]. Ми що, сьогодні з німцями воюємо? » – відповідає Лукашенко.

В офісі Саргсяна заявили, що приймають як факт публікацію аудіозаписи і утримуються від коментарів. У вересні 2020 року почалися бої в Нагірному Карабасі. Баку і Єреван звинуватили один одного в провокаціях. В ході війни азербайджанська армія зайняла частину територій НКР, а також отримала ще три райони в рамках угоди про перемир’я, підписаного конфліктуючими сторонами і Росією. На лінії розмежування знаходяться російські миротворці.

Leave a Comment