Волинь Новини

Волинське село на карантині через скаженого собаку

2 грудня, під головуванням заступника голови райдержадміністрації, голови  державної  надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації  Олександра Шума  відбулося засідання  районної  державної надзвичайної протиепізотичної комісії  через  виявлення  захворювання сказу в загиблої  собаки  в селі Куснища. У  населеному пункті ввели карантин та посилять ветеринарно-санітарного контролю за проведенням антирабічних заходів.

Про це інформують на сайті Любоомльської РДА.

Начальник Любомльського районного управління  ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Микола Вавриш  повідомив, що згідно експертизи  Волинської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  від 02.12.2020 року №00437п.м./20 у трупа  загиблої собаки  в с. Куснища встановлено діагноз сказ.

Після обговорення  членами комісії  ситуації  щодо епізоотичної ситуації в селі районна державна надзвичайна протиепізоотична комісія вирішила накласти карантинні обмеження через сказ в селі Куснища та посилити ветеринарно–санітарний контроль за проведенням антирабічних заходів. Розроблять план заходів з ліквідації сказу селі. Візьмуть на постійний контроль урочища заселені червоною лисицею.

Також будуть систематично проводити обстеження угідь, де мешкають дикі тварини, при виявленні їх трупів або вбитих з підозрілою поведінкою звірів негайно повідомляти працівників державної служби ветмедицини і надсилати матеріал у ветеринарну лабораторію для дослідження на сказ,

Проводитимуть боротьбу з бродячими собаками та котами в мисливських угіддях. Не допускатиуть до полювання невакцинованих проти сказу собак, про що у мисливців повинні бути відповідні документи. У мисливських угіддях (території Любомльської ОТГ), які  оголошені неблагополучними  і розташовані  в загрозливій зоні, заборонять промисловий і ліцензійний відстріл диких тварин, їх відловлювання і вивезення.

У районі мають забезпечити лікувально – профілактичний заклад, на який покладено обов’язки надання своєчасної допомоги потерпілим від покусів тварин, достатньою кількістю антирабічних препаратів.

Leave a Comment