Новини

Депутати правлячої партії Угорщини заявили про «громадянську війну» на Закарпатті

Депутати Європейського парламенту від Угорщини оголосили події пов’язані з угорською нацменшиною на Закарпатті «громадянською війною».

Таку спільну заяву зробили депутати Європарламенту від партії прем’єра Угорщини «Фідес» та «Християнсько-демократичної народної партії» (KDNP), – передає Главком.

«Українська влада створила на Закарпатті ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо використання сили українською владою проти лідерів і організацій угорської громади на Закарпатті», — йдеться у заяві.

Депутати вважають, що обшуки СБУ є політично вмотивованими і націлені на залякування і створення тиску.

«Скоординовані дії проти законних організацій угорської нацменшини нагадують методи сталінського тоталітарного режиму», — кажуть євродепутати і додають, що український уряд начебто роками зневажав угорську меншину.

Нагадали зокрема закони Про освіту і Про мову.

У заяві закликають також внести це питання до порядку денного грудневого пленарного засідання Європарламенту.

Як повідомлялося, у Раді збиралися заслухати представників СБУ через виконання угорського гімну на Закарпатті. Нагадаємо, у посольстві Угорщини заявили, що депутати на Закарпатті виконували не гімн, а молитву.

Наразі Служба безпеки України перевіряє наявність ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади. 21 листопада частина новообраних депутатів Сюртівської ОТГ (Ужгородський район) виконали з ініціативи голови гімн Угорщини.

Leave a Comment