Новини

“Ніхто не хоче визнавати, що це був неправильний курс”: лікар розповів про реальну ситуацію з коронавірусом

Лікар-інфекціоніст Вадим Арістов вважає, що та кількість тестувань, яку сьогодні проводять в Україні – надто мала. Медик назвав необхідну кількість ПЛР-досліджень на день.

Коронавірус в Україні не стихає, тож обсяг тестування населення повинен збільшитися в кілька разів. Утім, Міністерство охорони здоров’я не може на це вплинути, адже не контролює сферу тестування населення. Тим часом, реанімацій на всіх хворих на COVID-19 вже зараз не вистачає.

Про це заявив лікар-інфекціоніст Вадим Арістов в ефірі Апостроф TV.

За його словами, в нинішніх реаліях недостатньо тестувати щодня по 50 тисяч осіб.

“Зараз COVID лікують тільки через тестування біологічних зразків. Якщо 50% позитивних тестів, то скільки потрібно разів їх робити? Ми рахували. Потрібно тестувати 367 тисяч на день, при тому, що ми тестуємо 50 тисяч і то не кожен день “, – вважає лікар-інфекціоніст.

На думку Вадима Арістова, сьогодні Міністерство охорони здоров’я не контролює сферу тестування населення.

“Перше – Міністерство охорони здоров’я фактично взагалі не контролює цю галузь, тому що вона підконтрольна Центру громадського здоров’я. ЦОЗ знаходиться під захистом МВФ та інших іноземних радників і партнерів, як і НСЗУ, які поставили туди вже своїх вихованців. Вони їх розвивають за власними програмами. Відповідно, МОЗ не може туди прийти і все змінити, тому що це потрібно погоджувати, а вже багато грантів розписано, є звітність. Ніхто не хоче визнавати, що це був неправильний курс, помилка. І взагалі, як це: ми сюди вклали стільки грошей, а ти зараз перебудуєш всю команду, всі напрямки та інше. У цих структурах дуже важко це змінити, потрібно будувати паралельну структуру”, – сказав медик.

Інфекціоніст каже, що реанімації на всіх пацієнтів вже зараз не вистачає.

“Вже не вистачає (реанімації – ред.), ми просто цього не бачимо, тому що за каскадом реанімаційних місць є ліжка з киснем. Когось із них не переводять у реанімацію, бо бачать, що там вже проблеми і місць не вистачить. Вони вважають, що цей ще може протриматися, почекаємо. Тобто, якщо людина вже буде в критичному стані, її переведуть в реанімацію. Однак, щоб ухвалити це рішення, і тримають певний резерв. Тобто, щодо ліжок з киснем є перевантаження, тому когось не переводять з простих ліжок. А за цим когось не переводять з дому на ці прості ліжка, тому що за каскадом є всі ці затримки. Звичайно, що робить Степанов – це постійна комунікація і тиск на те, щоб адміністративно вичавити додаткові лікарні. І це дуже добре”, – резюмував лікар-інфекціоніст.

Leave a Comment