Новини

Подорожчання електроенергії: чому його не уникнути і скільки будемо платити

Новий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Бойко анонсував підвищення тарифу на електроенергію для населення. З його слів, тариф з високою ймовірністю змінять впродовж наступного року.

Зараз населення платить: до 100 кВт/год – 90 коп., понад 100 кВт/год – 1,68 грн.

Gazeta.ua запитала експертів, чи доцільно підвищувати ціни на електроенергію для населення.

Геннадій РЯБЦЕВ, експерт із енергетичних питань:

З 1 грудня зросте тариф на розподіл електроенергії. Його вже затвердили. Він збільшиться на 7 коп/кВт. Наприклад, я споживаю 220 кВт на місяць. Якщо збільшити тариф на 7 копійок, буде 15,40 грн. Значить у грудні заплачу на 15 грн більше.

Інша справа, якщо з 1 січня скасують ПСО, тобто публічні спеціальні обов’язки, запроваджені для НАЕК “Енергоатому” та ПрАТ “Укргідроенерго”. Тоді за електричну енергію будемо платити в рази більше.

В уряді тривають розмови стосовно необхідності виконувати вимоги МВФ, скасовувати ПСО. Якщо платіжка за електроенергію зросте вдвічі, це буде болісно для населення. Тому Бойко сказав, що вони працюють над рішенням, яке буде якомога більш м’яким для населення.

Наш ринок електричної енергії тільки формується. Державні компанії – Енергоатом, Укргідроенерго та Укренерго – збиткові. Приватні компанії – у надприбутках. Ситуацію потрібно змінювати. Але зробити це можна лише дозволивши держпідприємствам реалізовувати свою енергію вільно. В тому числі за ціною. Це означає, що тарифи для населення потрібно підняти. Виникає дилема. Якщо ми хочемо не завалити всю систему, потрібно підвищувати ціну на електричну енергію для населення. Але з іншого боку, це може призвести до зростання соціальної напруги. Задача уряду – знайти рішення, яке б задовольнило обидві сторони.

Існують різні варіанти виходу з ситуації: від поступового зняття ПСО до коригування правил гри.

Олексій ОРЖЕЛЬ, член Правління BRDO, ексміністр енергетики та захисту довкілля:

Підвищення цін на електроенергію — потрібний крок, оскільки тарифи не покривають собівартості виробництва, транспортування та розподілу електричної енергії для населення.

Проте найкращий час втрачено. Це рішення треба було приймати навесні цього року. Тоді були історично найменші ціни на газ. А опалення, для якого здебільшого він використовується, це левова частка витрат населення. 1 квітня завершувався опалювальний період, тому для людей підвищення тарифів на електричну енергію було б не таким болісним. Зараз, в умовах ризику повторення локдауну, коли в людей скоротилися доходи, ціна на газ більша, ніж торік, піднімати вартість електроенергії є нонсенсом. Навіть попри наявність субсидій. Є значний ризик, що люди просто не зможуть сплачувати за збільшеними тарифами.

Окрема історія — інші фактори підвищення тарифів. Наприклад, введення RAB для розподільчих компаній. В умовах падіння промислового виробництва, локдаунів економіки, чомусь приймаються рішення, що ведуть до збільшення ціни на електричну енергію, навіть якщо вони не приймалися десятиліттями. Обрано найгірший момент.

Олександр ХМЕЛЕВСЬКИЙ, кандидат економічних наук:

Запровадження ринку електроенергії в Україні призвело до зростання тарифів для промисловості до 2,5-4,0 грн за кВт. Відповідно, влада планує підняти тарифи і для населення.

Зі слів виконувача обов’язків Міністра енергетики Юрія Бойка, нинішній тариф покриває лише вартість транспортування електроенергії. Тому, можна очікувати, що для населення тарифи будуть підвищені мінімум до 2 грн. за кВт. Зараз рішення ще не прийняте і дата запровадження нових тарифів невідома. Можливо, це буде 1 січня. Можливо, тарифи підвищать уже в 2-му кварталі.

Підвищення цін на електроенергію погіршить і без того важке становище населення. Багато людей втратило бізнес, роботу, витратили заощадження. Зростання тарифів сприятиме зростанню боргів за комунальні послуги, які й так вже набули загрозливих форм. В умовах епідемії та економічної кризи влада має підтримати населення, не допустити соціальної катастрофи.

Leave a Comment