Новини

На кордоні зупинили угорського чиновника, який в Україні «персона нон ґрата»

Як стало відомо, уповноваженому уряду Угорщини з питань співпраці Іштвану Грежі відмовили у в’їзді на територію України, оскільки йому заборонено в’їзд в нашу державу через втручання в місцеві вибори.

«24 листопада уповноваженому уряду Угорщини з питань співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю пану Іштвану Грежі було відмовлено у в’їзді на територію України через чинну заборону. Рішення про заборону в’їзду громадянам іноземних держав приймається відповідно до правового поля України. Однією з підстав для цього є встановлення фактів порушення іноземцем законодавства України», — зазначили в МЗС.

У Міністерстві пояснили, що у випадку із Грежею мали місце зафіксовані у публічному просторі факти порушення положень Виборчого кодексу України, що забороняють іноземцям вдаватися до агітації за одну з політичних сил в Україні — учасника виборчого процесу.

«Прийняте рішення не стосується сфери міждержавних відносин. Заборона в’їзду пов’язана виключно з діями конкретного громадянина, в яких містяться ознаки правопорушення», — уточнили в МЗС.

Там також додали, що відповідно до встановленого порядку, рішення про заборону в’їзду в Україну оголошується іноземцю в пункті пропуску через державний кордон України.

«Законодавством України не передбачена можливість заздалегідь інформувати іноземця про прийняте рішення щодо заборони йому в’їзду на територію Української держави. Вкотре закликаємо іноземних громадян, які відвідують Україну, незалежно від займаних ними посад поважати законодавство нашої держави», — йдеться у коментарі речника українського зовнішньополітичного відомства.

Leave a Comment