Важливо Новини

“Будуть трупи на підлогах і у приймальних відділеннях”, – професор про зростання кількості хворих на коронавірус в Україні

Якщо в Україні кількість нових хворих на коронавірусну хворобу COVID-19 щодня становитиме 15-20 тисяч, то медична система не витримає. І тоді підлоги та приймальні відділення медзакладів будуть заповнені трупами померлих.

Таку думку висловив доктор медичних наук, професор Сергій Дубров, який рятує хворих з тяжким чи критичним перебігом коронавірусу і практичний досвід та знання якого використовуються під час доопрацювання протоколів МОЗ, в інтерв’ю для “Радіо Свобода”, – пише ТСН.

“Ми всі маємо розуміти, що якщо кількість осіб, які хворіють, нових захворювань щодня буде 15-20 тисяч, то медицина ляже. І просто у нас будуть ті кадри, які ми бачили під час першої хвилі на півночі Італії, тобто трупи на підлогах, трупи у приймальних відділеннях. Якщо кількість захворювань триватиме, мабуть, тижнів два з кількістю 15-20 тисяч нових випадків, тобто зрозуміло, що і тяжких хворих буде набагато більше. Тобто ми просто вже не витримаємо. У нас у відділенні інтенсивної терапії лікарні №17 (місто Київ – ред.), де я працюю, 10 ліжок – 10-11 хворих. Менше хворих у нас практично не буває”, – розповів він.

Професор зауважив, що така кількість хворих для відділення інтенсивної терапії є досить багатою.

“Ковідний корпус у нас на 60 ліжок. І 10-11 хворих постійно у відділенні інтенсивної терапії. Це важка робота. Це не терапевтичне відділення або інфекційні відділення. Тобто тут 24 на 7, фактично ти фізично не можеш відійти від пацієнта. Я щойно з чергування. Заходячи до “червоної” зони на 4-4,5 години, ти звідти вже через ці 4-4,5 години просто виповзаєш, працюючи один без санітарки і медсестри. У кращому випадку нас вдень по двоє заходить”, – додав Сергій Дубров.

За словами професора, кадрів не вистачає – санітарки звільнилися, а із медичних сестер практично ніхто не погодився працювати в інфекційній реанімації.

Нагадаємо, що, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, медична система України не витримає навантаження, якщо щоденно фіксуватимуть 30 тисяч нових хворих на COVID-19.

Як повідомлялося, в Україні 21 листопада зранку кількість інфікованих коронавірусом збільшилась до 612 665. Кількість випадків COVID-19 за останню добу зросла на понад 14 580.

Переповнена реанімація і на кожне ліжко, яке звільняється – відразу по кілька претендентів. Це реалії роботи українських медиків. У МОЗі кажуть – нині ліжка в медзакладах заповнені трохи більше, ніж на половину. Але це – усереднені дані по країні. У деяких українських лікарнях вільних місць не лишилося зовсім, а на ті, що є, шикуються черги з пацієнтів. Понад 600 недужих по всій країні зараз під’єднані до апаратів ШВЛ. ТСН провела зміну з лікарями інтенсивної терапії у Києві. У 9-й міській лікарні вже не лишилося вільних ліжок.

 

Leave a Comment