Новини

Німець вибачився перед єврейською родиною за провину свого дідуся 82 роки тому

Як стало відомо, німець Томас Едельманн розшукав єврейську родину та вибачився перед їхніми нащадками, яка постраждала від дій його дідуся-нациста, що викупив їхній магазин у 1938 році.

Томас Едельманн підозрював, що їхній сімейний магазин раніше належав євреям, але точно цього не знав, бо перестав спілкуватися з батьком у 70-х роках, коли його батьки розлучилися. Пізніше Едельманн зайнявся вивченням сімейної історії та з’ясував, що власником магазину був єврей Бенджамін Хайдельбергер (Benjamin Heidelberger), який у 1938 році продав свій будівельний магазин у місті Бад-Мергентгайм дідусю Едельманна – німцю Вільгельму. Про це передає Громадське радіо, передає Високий Замок.


Історією Едельманна зацікавилася організація MyHeritage, яка допомагає знайти родичів. Вони розшукували нащадків Хайдеергерльба — онучку Ханну Еренрайх (Hanna Ehrenreich). Вона погодилася поспілкуватися із Томасом й розповіла, що його дідусь був непоганою людиною й навіть попередив її родину про те, що їм необхідно бігти з Німеччини:

«…хоча він був членом нацистської партії, він був порядною людиною, а не антисемітом <…>. Одного разу Вільгельм Едельманн прийшов до мене й попередив, що я повинен якомога швидше покинути Німеччину. Планувалися дії проти євреїв, і він хотів попередити мене про це, свого доброго знайомого», — писав дідусь Ханни у своєму щоденнику.

На цю втечу родина й витратила гроші, отримані від продажу магазину. Родина втекла до Палестини за декілька днів до антиєврейських погромів. Батьки Ханни втекли до Ізраїлю раніше, де вона й народилася в 1937 році. Бабуся та дідусь по материнській лінії загинули в Німеччині від нацистського режиму.

Натомість Томас Едельманн сумнівається у безкорисливості свого дідуся. Він вибачився за вчинок свого загиблого родича, й сподівається відвідати Ізраїль, куди втекла єврейська сім’я.

Чоловік вважає, що примирення з минулим — важливий урок для його дітей, зокрема для його 15-річного сина, який нещодавно почав вивчати нацистське минуле Німеччини. Томас хоче, щоб його діти зрозуміли, що будь-які рішення, які вони приймають, впливають на життя інших людей.

Leave a Comment