Важливо Новини

Чи справді в Польщі все дешевше?

Одним із найпопулярніших питань до людей, які виїхали жити за кордон – у скільки обходиться життя в іншій країні. Які ціни на харчі, в яку суму обходиться оренда житла та які тарифи на комунальні послуги? Найпопулярнішим напрямком еміграції в останні роки є Польща, тому часто питають саме про неї.

Важко однозначно відповісти на питання «у скільки обходиться життя в Польщі?» та  назвати конкретну суму, як і в Україні, все залежить від багатьох факторів.

Коли 5 років тому я приїхала до Польщі, мені вистачало 250 злотих на місяць, щоб оплатити гуртожиток, і ще 250 – на все інше. У той же час я мала сусідів, котрим батьки надсилали по 3-4 тисячі злотих на місяць, і їм нерідко бракувало цієї суми. Зараз мені цілком вистачає 3-4 тисяч злотих для комфортного життя. Тож усе залежить від того, на що саме конкретна людини витрачає гроші, – розповідає рівнянка Ангеліна Ралко, яка нині мешкає у Польщі.

Центр Аналізу Суспільної Думки (CBOS) провів масштабне дослідження щодо того, яка сума необхідна середньостатистичному поляку на місяць. Опитування показало, що

проживання однієї людини потребує мінімум 1467 злотих в режимі постійної економії, 2317 злотих – для середнього рівня життя і 3650 злотих – для життя, щоб не економити.

Для порівняння доходів і наведених вище цифр: мінімальна пенсія польського пенсіонера становить близько 1 тис. злотих на місяць. Більшість польських пенсіонерів мають не набагато вищу від мінімальної пенсію. Польські вчителі та медсестри отримують мінімальну платню, і це менше 2 тисяч злотих на місяць. Працівники багатьох професій у багатьох галузях одержують 2-2,5 тисячі злотих на місяць.

Житло

Більшість українських студентів у Польщі мешкають в гуртожитках. Ціни стартують від 250 злотих за місяць (місце у чотиримісній кімнаті у невеликому місті). Хоча є і варіанти за понад 1000 злотих за місяць – за одномісну кімнату у сучасному відремонтованому гуртожитку у великому місті.

Ціна оренди квартири суттєво залежить від міста. Якщо 2 тисячі злотих на місяць – це хороша ціна оренди 1-кімнатної квартири у Варшаві чи Кракові, то для невеличкого містечка це космічно дорого. У великих містах ціна різниться залежить від району – центральна локалізація завжди дорожча, хоча є і нові елітні райони на окраїнах, де ціна оренди квартири може сягати 4 тисяч злотих без урахування комунальних послуг, – розповіла Ангеліна.

При оренді варто врахувати той факт, що у переважній більшості власники житла вимагають внесення застави на час оренди (кауції). Зазвичай це вартість одного (рідше двох) місяців оренди. Якщо ви виїжджаєте з орендованої квартири, і вона залишається у такому ж стані, в якому ви її винайняли, то кауцію вам повернуть. Якщо були якісь пошкодження чи збитки, з неї вираховується сума на ремонт. Є власники, які завжди знайдуть, до чого прискіпатися, аби залишити собі хоча б частину застави. Наприклад, недостатньо добре, на їхню думку, вимита сантехніка.

Комунальні послуги

Теж залежить від міста проживання, адже у кожному місті свої тарифи. Інколи кожне домогосподарство сплачує фіксовану суму, яка покриває більшість послуг. Така система поширена, скажімо, у Варшаві. Зазвичай платять не за лічильниками, а якусь середню  суму. Один раз на півроку чи на рік суму звіряють з фактичними показниками і коригують рахунок. Частину суми повертають або, навпаки, доведеться доплатити.

Важливо врахувати систему опалення в будинку і його вік – у старих будинках з газовим опаленням ця послуга обходиться недешево. Проживаючи у маленькій однокімнатній квартирі, я платила 200 злотих щомісяця лише за опалення.

Загальна ціна комунальних послуг за 1-кімнатну квартиру може коливатися від 200 до 800 і навіть більше злотих за місяць.

Субсидії немає

У Польщі немає такого поняття, як субсидія на комунальні послуги. Незалежно від віку, статусу і доходів, усі поляки сплачують повну вартість комунальних послуг без будь-якої допомоги від держави. Польські пенсіонери часто нарікають, що їм заледве вистачає пенсії, аби оплатити комунальні послуги у тій квартирі, в якій вони живуть уже багато років.

Харчування

Серед українців поширена думка, що у Польщі все дешевше. Але це не так.

Є певні групи товарів, ціни на які справді нижчі, ніж в Україні, наприклад, молоко і молокопродукти, асортимент яких дуже широкий. Літр молока коштує в середньому 2,5 злотих, кілограм твердого сиру – 25, упаковка фруктового йогурту 400 г – 2,5-3 злотих. При цьому ціна на звичайні овочі (картопля, морква, капуста) в рази вища. Кілограм картоплі коштує 3-4 злотих. Часто ціни на овочі і фрукти нижчі в супермаркетах, ніж на базарі чи у спеціальному маленькому магазині – такі продукти вважаються екологічними і фермерськими, тому ціна на них вища приблизно на 20%.

В середньому одна людина витрачає 300-400 злотих на місяць на продукти. Це без впадання у крайнощі економії, але й не купуючи дорогих продуктів, – каже пані Ралко.

Можна суттєво зекономити, якщо купувати харчі, термін придатності яких добігає кінця. Великі мережі супермаркетів (Tesco, Carrefour, Lidl, Kaufland) часто знижують ціну таких товарів на 30-50%, якщо вони можуть полежати ще декілька днів, а в останній день терміну придатності знижка може сягати і 80%. Зазвичай це дорогі продукти класу преміум, які не є популярними серед середньостатистичних покупців: вишукані імпортні сири, екзотичні фрукти, різні м’ясні делікатеси і продукти з позначкою «еко».

Часто українці купують додому великими пачками польські дешеві сосиски, напівфабрикати, мюслі тощо. Деякі аналогічні і навіть кращі продукти можна купити і в Україні, а польські дешеві сосиски та заморожені котлети – це дешевий і неякісний продукт, не вартий жодної реклами.

Щодо цін на їжу в кафе та ресторанах, то вони однозначно вищі, ніж в Україні.

Обід в кафе з середніми цінами для однієї людини обійдеться в 40-50 злотих, в хорошому ресторані – вдвічі дорожче. Комплексні обіди у визначені години – від 20 злотих, чашка кави – 8-12, найпопулярніша страва вуличної їжі кебаб (аналог нашої шаурми) – 10-15 злотих.

Значно дорожчі, ніж в Україні, квитки у кіно, театр та на розважальні заходи.

Квиток у кіно коштує 15-27 злотих, у театр – 150-200 злотих. Можна купити квиток за 100 злотих, якщо за кілька місяців наперед.

Громадський транспорт та пальне

Ціна на проїзд у громадському транспорті значно вища, ніж в Україні.

Ціни стартують від 3 злотих за одноразовий проїзд. У різних містах тарифи різні. Є й різні типи квитків: на час (30 хвилин, годину або навіть добу), одноразові (на одну поїздку) та в залежності від маршруту (поїздка у приміську зону за межами міста дорожча). Хто часто користується автобусами чи трамваями, купує проїзний на місяць – він коштує приблизно 100 злотих (без ліміту поїздок).

Міжміський проїзд потягом або автобусом теж значно дорожчий, але й рівень комфорту не порівнюється з українськими маршрутками чи приміськими поїздами.

Літр бензину А-95 на АЗС з середніми цінами коштує 4,6 злотих. Дизельне пальне у Польщі дорожче, ніж бензин.

Мобільний зв’язок

Він дорожчий, ніж в Україні. Мобільний зв’язок та Інтернет зазвичай обходиться у 50 злотих на місяць за кожну з цих послуг.

Ще кілька років тому у містах було багато точок з безкоштовним міським Інтернетом. Часто його швидкість була незадовільною, та й з кожним роком цих точок стає все менше.

Медицина

Медичні послуги у Польщі значно дорожчі, ніж в Україні. Кожен, хто проживає в Польщі і офіційно працює, має доступ до безкоштовної державної медицини завдяки щомісячному відрахуванню податків від заробітної плати. Але часто черги настільки великі, що на консультацію треба записуватися на місяць наперед, а на певні види лікувальних процедур чи операцій черга буває на декілька років.

Хто не хоче або не може чекати, може звернутися до численних приватних клінік, де

один візит коштує 100-200 злотих.

Вартість стоматологічних процедур та операцій у приватних кліках така, що деякі поляки їздять лікуватися та робити зубопротезування в Україну, – кажуть, що це значно дешевше навіть з урахуванням дороги, проживання та харчування.

Світлана Федас Радіо Трек

Leave a Comment