Волинь Новини

Уродженець Луцька, слідом за Положинським, не взяв ордена від Зеленського

Український режисер, оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня, який йому присудив президент Володимир Зеленський. Нагадаємо, що уродженець Луцька, музикант Олександр Положинський теж відмовився від ордену «За заслуги», який йому присудив Зеленський із нагоди Дня Незалежності.

Про це режисер повідомляє «LB.ua».

«Я не можу прийняти державну нагороду, якою мене відзначили з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками. За дивним збігом обставин, ці «справи» переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені», – коментує Васянович.

«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує «за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність», а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика», – додав він.

Валентин Васянович – кінорежисер, автор ігрових фільмів «Атлантида», «Рівень чорного» та документального «Присмерку», оператор стрічки «Плем’я» Мирослава Слабошпицького. «Атлантида» минулого року перемогла в конкурсній програмі «Горизонти» Венеційського кінофестивалю і цього року висунута Україною на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Так, орден «За заслуги» 3-го ступеня мали отримати Валентин Васянович, актор Євген Паперний і диригент Володимир Шейко.

Leave a Comment