Новини

“Наче сильне похмілля” — волонтери розповіли про побічні дії вакцини проти Covid-19

Волонтери, на яких випробовували вакцини проти коронавірусу, описують побічні ефекти. Це схоже на сильне похмілля.

Про це повідомляє Mirror.

45-річна Керрі, учасниця випробування вакцини Pfizer проти COVID-19, розповіла, що страждала від головного болю, лихоманки та ломоті в тілі, а побічні ефекти були більш серйозними після другого уколу.

За її словами, після першого уколу вона почувалась, як після уколу від грипу. А інший участник випробуваннь – Глен Дешилдс – порівняв побічні ефекти із “сильним похміллям”.

волонтер

Керрі заявила, що реєстрація на випробування була для неї “громадянським обов’язком”. Жінка заявила, що позитивні новини про ефективність вакцини залишили у неї почуття гордості. “Так багато людей, які пережили це і постраждали.  Думка про те, що ми можемо зробити щось, щоб зупинити людей від цього, не втратити членів сім’ї, що ми можемо позбутися цього і повернутися до звичайного життя – це для мене рушійний фактор.

Керрі, яка працює у видавничій справі, отримала свій перший знімок ще у вересні, а другий – минулого місяця. Випробування було подвійним і “сліпим”: учасники не знають, отримують вони вакцину чи плацебо. Але Керрі вважає, що отримала перше.

Ще один волонтер – 44-річний Пан Дешилдс – сказав, що згодом призначив тест на антитіла через свого лікаря, і він повернувся позитивним, тому він був впевнений, що не отримував плацебо.

волонтер

За його словами, власна імунна реакція зробила його впевненим у вакцині, проте він був “дуже радий” новині про те, що вакцина Pfizer BioNTech більш, ніж на 90 відсотків ефективно запобігала зараженню під час масштабних клінічних випробувань.

Понад 43 500 людей у шести країнах взяли участь у випробуванні третього етапу, проведеному фармацевтичним гігантом та його партнером BioNTech.

Інший учасник – Брайан – сказав, що був гордим, почувши новини, але додав, що участь у дослідженні – це “найменше, що міг зробити, щоб допомогти”, оскільки багато людей без потреби страждають від віруса в Америці.

Брайан вважає, що йому дали плацебо – він не відчув імунної відповіді, і, отримавши два уколи, незабаром заразився COVID-19 від дочки. Він також заявив, що спостерігаючи за “невдоволеною” реакцією президента США Дональда Трампа на пандемію, він засмутився.

 

Leave a Comment