Новини

Польща масово заманює українців: чим приваблюють заробітчан

У Польщі зареєструвалася рекордна кількість заробітчан з України – понад півмільйона осіб. І це тільки ті, хто платить податки. Насправді їх кількість може досягати двох мільйонів.

Що пропонують змінити. У Польщі збираються спростити процедуру отримання офіційного дозволу на роботу. За новими правилами не потрібно буде мати місце проживання і стабільне джерело доходу; розширять також перелік обставин, за яких не потрібно міняти дозвіл на тимчасове проживання. Про це йдеться в уже зареєстрованому законопроекті.

Читайте також: Є декілька резервів. Голова податкової хоче впритул зайнятися переказами заробітчан

Легше буде влаштуватися і на стратегічні підприємства (зараз є обмеження для іноземців). Крім того:

  • хочуть давати 60 днів на вирішення питання про надання тимчасового дозволу на проживання;
  • скоротять розміри зборів за видачу або обмін документів, що видаються іноземцям (включаючи картки перебування);
  • відмовляться від вимоги особисто з’явитися під час епідемії COVID-19 з питань надання посвідки на проживання;
  • розширять сфери доступу на так звані інтервенційні сезонні роботи під час COVID-19;
  • скасують положення, що подовжують терміни виїзду з території Республіки Польща і дати добровільного повернення, зазначені в рішеннях, які зобов’язують іноземця повернутися;
  • скоротять терміни, протягом яких іноземець повинен мати стабільне і регулярне джерело доходу в процесі видачі дозволу на перебування довгострокового резидента ЄС.

Простіше кажучи, нововведення дозволять швидко отримати дозвіл на легальну роботу і проживання в Польщі. Влаштуватися на роботу буде простіше.

Скільки українців працює в Польщі. З 689 тис. застрахованих іноземців 507 тис. – українці. Головна причина такої тенденції – карантин, розповідає експерт з питань працевлаштування за кордоном Ярослав Мазур. Інші країни посилили вимоги і припинили приймати таку кількість заробітчан. А ось Польща приймає українців.

Найкращі кредитні картки для зберігання грошей

“Інтерес до Польщі зріс за останні вісім місяців. Більшість країн, куди їздили українці працювати нелегально або легально, вже закриті. Ті, хто не може знайти гідну роботу в Україні, їдуть до Польщі. Пандемія дала сплеск збільшення офіційного працевлаштування в Польщі”, – розповідає Мазур.

“Масової міграції зараз просто немає. Ті, хто перебуває в Польщі, легалізуються. Особливо на тлі розповідей Шмигаля, що пенсій через 15 років не буде”, – розповів експерт.

Скільки заробляють і на які умови погоджуються. Українські заробітчани після приїзду до Польщі повинні відбути 10-денний карантин, пояснює Мазур. Роботи там багато: від прибиральника до інженера. Але якщо проблем з переїздом для зварника, пакувальника не буде, то бухгалтери, юристи, медики повинні не просто знати польську, а й пройти процедуру підтвердження своїх дипломів, знати місцеве законодавство – це довго і дорого.

Зарплати можуть бути від мінімальної – трохи більше 17 тисяч гривень – до кількох тисяч доларів. Різноробочі можуть заробляти близько 35 тисяч.

Leave a Comment