Волинь Новини

Вибори мера Ковеля: усе, що наразі відомо про скандал

У Ковелі розгорівся скандал навколо виборів міського голови. Після того, як висуванець партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Ігор Чайка повідомив про свою перемогу, посилаючись на результати паралельного підрахунку голосів, його найближчий опонент, висуванець «Слуги народу» Олег Уніга заявив, що не визнає цих результатів через ймовірні фальсифікації, – повідомляє Перший. 

Чайка заявив, що він переможець

26 жовтня, наступного дня після виборів, кандидат на посаду Ковельського голови від партії «ЗА МАЙБУТНЄ», журналіст Ігор Чайка, посилаючись на результати паралельного підрахунку голосів, заявив, що він переміг з мінімальним відривом.

Згідно з даними паралельного підрахунку голосів, які оприлюднив Ігор Чайка, результати виборів такі:

Ігор Чайка – 3019 голосів «за»

Олег Уніга – 2935 голосів «за».  

«Враховуючи малий розрив між першим та другим місцем, я переконаний, що мені доведеться докладати максимальних зусиль для того, щоб довести, що всі, хто віддав голос за мене – не помилились», – написав Чайка у фейсбуці.

«Є багато пошкоджених бюлетенів», – Уніга

Кандидат на посаду міського голови від партії «Слуга народу» Олег Уніга заявив, що не визнає своєї поразки.

«До 04:00 26 жовтня 2020 орієнтовно 54% протоколів були опрацьовано, і я лідирував. Однак після 4:00 зв’язок з 9 дільницями раптово зник. Наші члени комісії на зв’язок чомусь не виходили. Тривала і дивна перерва вплинула на попередні неофіційні дані, які ми не можемо ні спростувати, ні підтвердити!» – написав Уніга.

За його словами, «є підозріло багато пошкоджених бюлетнів», де голоси були віддані за нього.

«У деяких дільницях, зокрема у селах Гішин, Ружин та інших, де невелика кількість виборців, голоси не могли підраховувати до ранку, при тому, що в багатьох ковельських дільницях за годину справлялися з математичною операцією, маючи тисячі бюлетнів!» – каже кандидат.

«Все має бути чесно і прозоро» –  Чайка

Ігор Чайка прокоментував заяву свого опонента і заявив, що, називаючи себе переможцем, користувався чесними і прозорими даними.

Чайка заявив:

«На виборах я обіцяв, що я не буду займатися кулуарними домовленостями і всі мої дії будуть максимально прозорі та зрозумілі для ковельчан. За останні кілька годин до мене прийшло більше сотні повідомлень з проханням прокоментувати заяву мого колеги по виборчих перегонах Олега Уніги щодо фальсифікацій на виборах.

Я не фахівець з конспірології, тому буду говорити фактами:

1. На КОЖНІЙ виборчій дільниці були присутні члени комісій від різних партій (в тому числі від Слуги народу), спостерігачі від різних партій (в тому числі від Слуги народу) та представники нацполіції;

2. Станом на 11:00, 27 жовтня 2020 року до Територіальної виборчої комісії та 42 дільничних виборчих комісій НЕ БУЛО подано жодної скарги на порушення виборчого законодавства щодо будь-яких фальсифікацій;

3. Вибори в Ковельській ОТГ відбувалися на 42 виборчих дільницях. За результатами підрахунку голосів Олег Уніга переміг на 17 виборчих дільницях, а я переміг на 25 виборчих дільницях. Тобто інформація про те, що я переміг завдяки «одному селу» чи «9 дільницям» не відповідає дійсності. Бо 9 дільниць – це не 25.

4. Щоб все було зрозуміло,  публікую результати виборів по кожній виборчій дільниці Ковельської ОТГ. «Зеленим» виділені дільниці, де переміг Олег Уніга.

Все має бути чесно та прозоро» – заявив Ігор Чайка.

Вечірній скандал у Ковелі

27 жовтня Уніга повідомив, що подав у ТВК 14 скарг. У них ішлося про порушення виборчого законодавства під час підрахунку голосів на 14 виборчих дільницях. Скаржник стверджував: члени комісії під час підрахунку голосів бюлетені з голосом за Унігу клали на користь Ігоря Чайки.

За інформацією ІА ВолиньPost, о 18:00, коли розпочалося засідання ТВК, голова комісії Олександра Кузьмич викликала поліцію та повідомила про злочин. Виявилося, що до згаданих скарг Олег Уніга додав ще й акти про порушення виборчого законодавства з описом суті порушень та підписами свідків цих порушень. Але з’ясувалося, що на всіх актах стоїть підпис одного й того самого свідка – самого Олега Уніги.

Згідно з вимогами Виборчого кодексу, перед початком підрахунку голосів приміщення виборчої комісії зачиняють – не можна ні зайти, ні вийти. Таке правило діє доти, поки підрахунок голосів не закінчиться. За його дотриманням на кожній дільниці стежить поліція.

«Отож очевидно, що Олег Уніга ніяк не міг перебувати одночасно у 14-ти різних приміщеннях, де відбувався підрахунок голосів. Саме тому голова Ковельської ТВК Олександра Кузьмич і запідозрила, що акти про порушення можуть бути підроблені. І викликала поліцію», – йдеться у публікації видання.

Згідно з інформацією видання, поліція попросила присутнього у приміщення ТВК Олега Унігу пояснити, як він може бути свідком відразу 14-ти порушень, які, згідно з інфомрацією в актах, відбувалися одночасно у 14-ти різних закритих приміщеннях?

Уніга попросив правоохоронців зачекати, мовляв, це питання він повинен обговорити з юристом. Вийшов з приміщення ТВК і зник, йдеться у повідомленні.

Пізніше сам Олег Уніга, коментуючи у фейсбуці скандальне засідання ТВК, заявив, що голова ТВК відмовила у розгляді скарг, «дочекалась, поки закінчиться термін подачі скарг» і навмисне затягувала процес, «щоб ми більше не встигли подати нові скарги».

При цьому Олег Уніга ніяк не прокоментував свої підписи відразу на 14-ти актах. Всього лиш написав: «Голова комісії викликала поліцію, щоб я пояснив те, чому надав «неправдиві дані». Цікаво, як визначаються «неправдиві дані», якщо немає навіть розгляду скарг?»

Leave a Comment