Новини

Молодь тепер тяжче хворіє на COVID-19: лікарка назвала причину

Коронавірус вражає однаково всіх – і молодих, і старих. Зазвичай молодь, у разі відсутності супутніх захворювань, долає хворобу легше. Утім, останнім часом із тяжкою формою COVID-19 госпіталізують дедалі більше людей молодого віку.

Про це директорка (головна лікарка) Київської міської клінічної лікарні №4 Тетяна Мостепан розповіла “Obozrevatel TV”.

 “Звичайно, молодь, люди з сильнішим імунітетом хворіють, але переносять хворобу більш-менш нормально. Але є група ризику – це люди, які мають супутні захворювання, хронічні, з кардіологічним анамнезом, з онкологічним анамнезом, з цукровим діабетом, з ожирінням. Ці люди перебувають під прицілом коронавірусу, у них перебіг хвороби важкий. Та мусимо сказати, що останнім часом досить складно переносять хворобу і пацієнти більш молодого віку. Хвороба омолодилася”, – каже Мостепан.

Вона додала, що кількість тяжких хворих серед молодих людей, яким потрібна госпіталізація, збільшилася передусім “через неправильне лікування”.

 “Насамперед тому, що не звертаються до сімейного лікаря. Починають лікуватися вдома з Інтернетом, призначати самі собі нереальну антибактеріальну терапію, якісь ліки. Але я хочу, щоб усі зрозуміли: кожна пігулка має свою побічну дію. Кожне лікування має свої наслідки. І саме таких хворих ми сьогодні бачимо – які самі лікуються вдома, а потім ми боремося не тільки з коронавірусною хворобою і з її ускладненнями, а ми ще боремося із ускладненнями, яких вони набули через неконтрольовану терапію”, – розповіла лікарка.

Тетяна Мостепан зауважила, що самостійно “ніколи не потрібно нічого приймати, окрім, можливо, якихось профілактичних речей, вітаміну С або полівітамінів”.

 “Якщо хворий бачить, що в нього погіршується стан, з’явилася якась віддишка, що він  дуже погано почувається, якщо в нього висока температура, він має одразу звернутися до сімейного лікаря й не зволікати. Якщо це критичний стан – до швидкої медичної допомоги”, – радить лікарка.

Нагадаємо, раніше відома інфекціоністка, докторка медичних наук Ольга Голубовська розповіла, що у госпіталях для хворих на COVID-19 менше шансів заразитися коронавірусом, ніж у гастрономі або різних моллах, де натовп народу ходить без засобів індивідуального захисту.

Leave a Comment