Волинь Новини

Волинський човен-довбанка зацікавив київських науковців. (ВІДЕО)

Дванадцятиметровий човен-довбанку, яку витягли з річки Стир 5 років тому, вкотре оглянули науковці Національної академії наук України. Історичну знахідку нині зберігають у спеціальному приміщенні маневицькі музейники.

Зі слів науковця НАН України Андрія Петраускаса, човен збережений добре. Білий наліт, що утворився на бортах– сліди консервації, каже вчений. З його слів, для України ця пам’ятка стародавнього судноплавства – унікальна. Вага довбанки 2,5 тонни, – передає Суспільне.Волинь.

Волинський човен-довбанку оглянули столичні науковці. Які висновки

“Це єдина задокументована пам’ятка, яка являє собою заготовку для човна типу лад’ї чи чайки.На сьогодні ці усі речі не захищені ні пам’яткоохоронним законодавством, ні системою заходів”, – розповів науковець.

Зі слів його колеги Марини Сергєєвої, яка вивчає технології виготовлення стародавніх човнів, маневицький артефакт видовбаний із цілого стовбура дерева й ніколи не був у вжитку.

Співробітниця інституту археології Марина Сергеєва розповіла: науковці поки не дійшли висновку щодо того, з якого дерева виготовили човен. Визначити техніку виготовлення і остаточну дату, каже вона, основне завдання науковців, які вивчають цю знахідку.

Маневицького човна-довбанку відсьогодні, 9 жовтня офіційно зробили доступним для відвідувачів, розповів директор місцевого краєзнавчого музею Петро Хомич. Аби експонат не руйнувався, його зрошують спеціальним розчином і витрачають на це 5 тисяч гривень музейних грошей.

Волинський човен-довбанку оглянули столичні науковці. Які висновки

Нагадаємо, артефакт знайшли у річці Стир між селами Старосілля та Копилля влітку 2015 року. На поверхню з води довбанку витягли у вересні того ж року. Для стародавнього човна, який датується 1229-1256 роками, при музеї збудували спеціальне приміщення.

Leave a Comment