Новини

Міносвіти змінило правила проведення тестувань

Державна підсумкова атестація з математики стане обов’язковою для випускників українських шкіл із 2021 року, а зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури розділять на два окремих тестування.

Про це повідомила заступниця директора Центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко під час онлайн-брифінгу 14 вересня.

“Державна підсумкова атестація цьогоріч для здобувачів повної загальної середньої освіти буде обов’язковою з української мови, з математики, історії України або іноземної мови, а також одного із навчальних предметів на вибір”, – розповіла вона.

Як зазначила Вакуленко, такий підхід стане нововведенням, оскільки раніше учні могли обирати між математикою та історією України.

Окрім того, з наступного року розділять зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури.

Зокрема, сертифікаційна робота з української мови міститиме лише завдання з української мови, а саме 39 завдань закритих форм (з вибором відповіді або на встановлення відповідності) та 1 завдання відкритої форми із наданням розгорнутої письмової відповіді. Своєю чергою, сертифікаційна робота з української мови та літератури складатиметься із завдань з обох предметів і міститиме 24 завдання з української літератури, 39 – з української мови закритих форм, а також 4 завдання з мови відкритих форм із наданням письмової відповіді.

За словами Вакуленко, якщо учасник обере сертифікаційну роботу з української мови та літератури, то матиме одразу три оцінки: оцінка за ДПА, оцінка за ЗНО з української мови та оцінка за ЗНО з української мови та літератури, що дозволить йому вступати на будь-яку спеціальність. При цьому тим, хто не планує здобувати вищу освіту, буде достатньо пройти тест з української мови для отримання результату ДПА.

Державна підсумкова атестація (ДПА) – це форма контролю відповідності результатів навчання здобувачів освіти вимогам державних стандартів загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти. Атестація може проводитися в закладі освіти або у формі зовнішнього незалежного оцінювання

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) – іспити для вступу до вишів в Україні, спрямовані на визначення рівня навчальних досягнень випускників середніх навчальних закладів при їхньому вступі до закладів вищої освіти.

Leave a Comment