Волинь Новини

На Волині вдова доводила через суд, що жила з власним чоловіком

До Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась пані Віра з проханням допомогти їй через суд встановити факт її перебування на утриманні чоловіка.

Про це повідомляє Волинський центр безплатної правової допомоги, – інформує “Конкурент

Пенсія є основним та єдиним джерелом доходу пані Віри, якої не вистачає для нормального та повноцінного життя. Всю допомогу надавав їй чоловік, його заробіток був вищим, ніж у неї. Чоловік працював державним службовцем, а тому отримував високу пенсію, яку він повністю віддавав дружині і вона витрачала її на оплату квартири і комунальних послуг, придбання одягу, продуктів харчування та інше.

Після смерті чоловіка жінка звернулась до Головного управління Пенсійного фонду з заявою про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, однак їй було відмовлено у зв’язку з тим, що вони були зареєстровані за різними адресами, хоча і офіційно були у шлюбі. У роз’ясненні Пенсійного фонду жінці було запропоновано вирішити відповідне питання через суд.

Дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, місцевим центром було прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та призначено юриста центру Олексія Кірносова.

Відповідно до  ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», клієнтка підпала під категорію для надання безоплатної вторинної допомоги як малозабезпечена, що було підтверджено відповідними довідками.

Юристом центру була підготовлена заява про встановлення факту перебування фізичної особи на утриманні в чоловіка та заява про виклик свідків, які підтвердили факт перебування пані Віри на утриманні.

Відтак, позов клієнтки у справі № 154/2006/20 було задоволено повністю, а саме встановлено факт перебування клієнтки на утриманні чоловіка.

Коментар юриста

Чи сплачується судовий збір у цій категорії справ?
Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви у справах окремого провадження заявник повинен сплатити судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на працездатних осіб.

Встановлення факту перебування особи на утриманні: що може бути доказом?
Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (доказами можуть бути: пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників, письмові докази, речові докази, покази свідків, висновки експерта).

Який розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника?
– на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника;.
– на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Leave a Comment