Важливо Волинь Новини

Інсульт після кредиту або як лучанка «потрапила на гачок» до колекторів

Ніяких перевірок доходів! Потрібен тільки паспорт! Гроші перечислимо за лічені хвилини! Такими фразами майорять заголовки реклам в Інтернеті і на телебаченні. Люди беруть кредити під шалені відсотки, адже це, на перший погляд, «швидко та безпечно».

Що слідує за тим? Безкінечні дзвінки колекторів не тільки позичальнику, а й усім членам його родини, друзям, колегам по роботі.

На одну з таких реклам, як на гачок, потрапила лучанка Богдана, молода мама в декреті. Жінка звернулася до журналістів ВолиньInfa, аби застерегти від власних помилок. Розповідає, що розлучена, колишній чоловік від сплати аліментів ухиляється. Спочатку Богдана взяла кредит на 3 тисячі гривень, аби звозити сина на декілька днів на Світязь, адже, як ми знаємо, 860 гривень на місяць від держави, м’яко кажучи, не вистачає ні на що. Віддати вчасно не змогла, «пролонговувала» кожен місяць, сплачуючи тисячу гривень відсотків, а відтак, перечислила «добрим людям» втричі більше, ніж позичала.

Чому такі кредитори не перевіряють доходи позичальників перед тим, як видати гроші у борг? Як вони взагалі працюють і кому це вигідно? Про це – далі.

Біда сталася після того, як колектори почали дзвонити батькові Богдани. В чоловіка стався інсульт одразу після телефонного дзвінка. Люди, які працюють у тих «конторах», не підбирають слова, погрожують та залякують.

Журналісти ВолиньInfa поспілкувалися із консультантом однієї з таких фінансових установ, що надають миттєві кредити за наявності мінімуму документів.

Яку суму можна отримати в кредит при першому зверненні?

Можна отримати від 600 до 10 000 грн.

Який відсоток по кредиту?

При сумі кредиту в 1000 грн. на 7 днів проценти за користування коштами складають 20 грн. в день або 140 грн. за 7 днів користування кредитом.

Тобто за місяць «набігає» 600 грн.?

Виходить, що так.

Чи може людина отримати кредит, якщо працює неофіційно?

Ми не вимагаємо підтвердження офіційного працевлаштування. Ми видаємо кредити без довідки про доходи. Також для нас не важливий стаж роботи.

На які цілі видаєте кредит?

Гроші видаються готівкою на будь-які потреби.

Ми проконсультувалися із адвокатом, чи можна притягнути до відповідальності людей, які погрожують позичальникам по телефону. Відповідь розчарувала: як показує практика – це неможливо в умовах нашого законодавства.

За тими ж схемами працює більшість установ для «швидких» кредитів. Чому не вважають за потрібне перевірити, чи є у людини фінансова змога погасити кредит, які у неї доходи? Тому що отримують в десятки разів більше, погрожуючи та вимагаючи. Не поодинокі випадки, коли люди з власної волі йдуть на той світ через кредити та сором, який «наганяють» колектори. А чому діяльність цих установ так погано контролюється на державному рівні – це вже інше питання…

Leave a Comment