Волинь Новини

Як та за скільки тестують на COVID-19 у лабораторному центрі Луцька

Біля лабораторного центру у Луцьку о 9.00 уже є черга на вулиці. З часом людей стає все більше. Усі прийшли зробити тест на COVID-19. Бажаючих обстежитися розділили на дві колони: ті, хто хоче пройти ПЛР-тестування, та ті, хто прийшов на ІФА. Охочих тестуватися методом ПЛР більше, – повідомляє Конкурент.  

Лучанка Юлія тільки повернулася з-за кордону. Упродовж 48 годин вона змушена зробити ПЛР-тест. Зауважує, що за свої кошти.

Пані Наталія приїхала до міста з Ківерцівського району. Стоїть осторонь. І вона чи не єдина з присутніх, у кого маска щільно прилягає до обличчя. Каже: підозрює, що в неї COVID-19. Бо хворіє уже третій тиждень, два тижні з яких у неї була висока температура.

«Я приймаю сильні антибіотики, то температура знижується до 37,2. Але не нижче. Я не маю сімейного лікаря, тому немає направлення. Але фельдшер порадила пройти тест, бо слухала мене. Хоча рентген показав легкий бронхіт», – розповідає жінка.

ПЛР-тест Наталія зробити не може, адже він набагато дорожчий.

Виходить з лабораторного центру літня жіночка. Вона сиділа на лавці у черзі з 9 ранку, але тест так і не зробила. Бо думала, що пройти його можна безплатно.

Для студентки Наталії потрібна довідка на навчання, у якій буде вказано, що вона не хвора на коронавірус. Дівчина – з Луцького району. Планує вступати до Київської академії внутрішніх справ.

У середину вірусологічної лабораторії  ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» впускають лише по двох. І лише з правильно одягненою маскою на обличчі: щоб були закритими рот і ніс. Чи не кожних 10 хвилин людям, які стоять у черзі, нагадують про дотримання соціальної дистанції.

Отож, щоб перевірити  наявність у себе титру захисних антитіл – імуноглобулінів М та G до коронавірусу методом  ІФА, потрібно написати заяву. Вартість одного імуноглобуліну – 162,72 грн, вартість М і G – 325,44 грн. Проте загальна вартість тесту із забором крові – 424,44 грн99 грн з яких, власне, – забір крові.  Після оплати тесту пацієнтів відправляють у будь-яку поліклініку, аби там у них взяли кров. Зокрема, найближчий – Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги. Звідти кров пацієнтів доставляється у лаборатрний центр. Або ж пацієнти можуть зробити це самі.

Забір крові на ПЛР-тест роблять у лабораторному центрі. Вартість одного дослідження на  визначення  коронавірусу  SARS-CoV-2 методом ПЛР – 976,82 грн, забір матеріалу — 91,85 грн.

Як зазначили у лабораторії, тестують тут тільки тих, у кого немає наявних ознак хвороби. Результати готові у той же або ж наступний день.

Leave a Comment