Новини

“Як у Вест-Пойнті”: випуск 650 офіцерів Академії сухопутних військ на Львівщині вразив новою стилістикою

армія

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині відбувся урочистий ритуал випуску молодих офіцерів.

“Львівські курсанти цього року випускались, як американські у Вест-Пойнті… Уперше молоді лейтенанти сидячи слухали промови і тільки стоячи та оплесками вшановували важливі промови чи нагородження найкращих. Уперше не було стройового маршу. Усе було вишукано і мало камерну стилістику. А замість монет у небо полетіли кашкети випускників”, – повідомляєАрмія інформ”.

Випускалися близько 650 курсантів.

11 випускників Національної академії сухопутних військ 2020 року закінчили навчання з відзнакою та золотою медаллю, ще 67 – із дипломами з відзнакою.

Серед цьогорічних випускників Національної академії −131 учасник бойових дій, які вступали на навчання з фронту. Вісім із них нагороджені державними нагородами.

Разом із чоловіками випускається і 21 жінка-офіцер.

Привітати їх із закінченням навчального закладу та присвоєнням звання “лейтенант” прибули Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Сирський, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, заступники міністра оборони України Ігор Старобінський та Ігор Халімон, голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, обласної ради – Олександр Ганущин, міський голова Львова Андрій Садовий, єпископ УГКЦ Степан Сус, представники силових структур, військові з країн-партнерів та ін.

Як зазначив начальник Національної академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук, цьогорічна церемонія незвична, адже у зв’язку з пандемією відбувається за відсутності батьків, близьких та друзів випускників.

“Панове лейтенанти, відтепер на вас покладена відповідальність за ефективне керівництво підрозділами, за розв’язання бойових задач, за дії і життя підлеглих. У скрутні для українського народу часи ви не зрадили собі та своїй меті, ставши захисниками рідної землі від агресора. Будьте гідні випускників Академії минулих років – Героїв України та сотень інших достойних офіцерів”, – звернувся очільник вишу.

Відеозверненнями привітали випускників Національної академії президент України – верховний головнокомандувач Збройних сил України Володимир Зеленський та міністр оборони Андрій Таран.

“Я вітаю вас із знаковою подією у вашому житті – успішним завершенням навчання у військовому виші. Ви вступали в часи російської агресії проти нашої держави. Юним хлопцям і дівчатам було тоді 17 років. Ви могли стати будь-ким – адвокатами, банкірами або айтішниками. Безумовно, ці професії важливі й потрібні, але ваш вибір був іншим – стати професійним військовим, щоб захищати свою Батьківщину. Така свідомість і громадянська позиція заслуговують великої поваги. Ви наша сила та опора”, – зазначив Володимир Зеленський.

Зазначається, що в роки збройного протистояння на Донбасі НАСВ підготувала 18 954 офіцерів, понад 106 тисяч сержантів і солдат.

“Серед випускників Академії – дев’ять Героїв України, 378 кавалерів державних нагород. 64 її випускники віддали своє життя за свободу і незалежність України”, − наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За дорученням Президента України, за особистий вагомий внесок у зміцнення обороноздатності української держави, мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету, зразкове виконання військового обов’язку, глава уряду нагородив орденом “За мужність” лейтенанта Андрія Дяченка, медаллю “За військову службу Україні” – лейтенантів Дмитра Павлюка та Олександра Соломка, медаллю “Захиснику Вітчизни” – лейтенанта Антона Нечитайла.

Від імені молодих лейтенантів клятву випускників виголосив найкращий цьогорічний випускник лейтенант Єгор Настека.

Leave a Comment