Новини

У Чехії паніка – без українців нікому збирати врожай

Як стало відомо, Чехія потребує українських заробітчан. У репортажі з міста Брно від Радіо Свобода йдеться:

Без українських заробітчан чимало врожаю може пропасти, бо ж на полях нікому працювати.

І хоч Чехія поновила видачу короткострокових робочих віз і консульства знову запрацювали у Києві та Львові, дістатися заробітчанам до країни нині вкрай важко.

Власник фермерського господарства Томаш Зоуфалий розповів журналістам про те, що зазвичай в цей період на одному полі має працювати близько 300 людей і так на кожному з полів.

“У сфері землеробства ми використовуємо робочу силу з України. Нам здається, що для цієї роботи вони підходять найбільше. Ми їхньою роботою зазвичай задоволені. Працьовиті люди” – розповідає чеський фермер.

У травні, як і зазвичай, він чекав на сотні заробітчан з України, які вже по кілька років приїздили до нього на сезонну роботу.

Однак втрутився коронавірус – на початку березня закрилися кордони, в Україні ж припинили роботу візові центри. Тож аби хоч якось розпочати роботу, шукали працівників деінде.

Однак людей недостатньо. Від наслідків локдауну підприємство вже втратило понад 8 мільйонів доларів.

Що буде, якщо й надалі не приїжджатимуть українці, він не хоче навіть думати.

Якщо українці не повернуться – це буде просто катастрофа для нас.

“Чехія і так лише на 30% самостійна у виробництві овочів. Для нас працівники з України просто життєво необхідні. Якщо вони до нас вчасно не повернуться, вважайте, що сезон для нас цього року передчасно завершився, ми просто станемо банкрутами”, – сказав Томаш Зоуфалий.

До слова, чеські урядники проводять консультації і з посольством України в Чехії. Разом навіть планували відправити за українцями спец-чартер, як це зробили у кількох країнах ЄС.

 

 

 

Leave a Comment