Новини

Медведчук відповів на звинувачення журналістів щодо Біблії Гутенберга

Народний депутат, очільник політради партії «Опозиційна платформа – За життя» прокоментував статтю в «Дойче велле» щодо фрагменту першого в світі друкованого видання – Біблії Гутенберга, який належить нардепу і вказаний у його декларації.

Як повідомила пресслужба голови Політради ОПЖЗ, журналіст «Дойче велле» Євген Тейзе звернувся до прес-секретаря Віктора Медведчука Олега Бабаніна з питанням щодо фрагменту Біблії Гутенберга, який вказаний у декларації нардепа, – передає Znaj.ua.

За даними пресслужби, журналіст в своєму зверненні поставив ряд запитань, що стосуються походження, ціни, місця придбання, дати і часу придбання, місця зберігання, способу переміщення в Україну, обсягу, історії, інформованості колекціонерів про цей фрагмент, готовності співпрацювати з вченими, походження, стан книги і т. д.

«Вже на наступний день, 29 травня, не чекаючи відповіді на поставлені питання, Тейзе опублікував в «Дойче велле» статтю «Вчені звернулися до Медведчука через Біблію Гутенберга» з красномовним підзаголовком «Мовчання Медведчука як ризик для науки», – йдеться у повідомленні прес-служби.

«Ми закликаємо редакцію «Дойче велле» і персонально Євгена Тейзе не хвилюватися так сильно за науку і пам’ятати, що вона набагато більше потерпає від публікацій помилкових і неперевірених відомостей, войовничого дилетантизму, необгрунтованого поспіху і погоні за сенсацією», – заявили в прес-службі Медведчука.

Сам Віктор Медведчук також відреагував на цю статтю, заявивши, що вчені, на ділі займаються дослідженням раритетних видань, завжди можуть розраховувати на отримання будь-якої інформації про книги, які перебувають в його розпорядженні, що зберігаються в Україні і є частиною культурного, історичного та наукового надбання.

Політик, детально розповівши, яким чином він став власником фрагмента Біблії Гутенберга 1455 року, відповів на голослівні твердження, що серед українських колекціонерів не було відомо про наявність такої книги.

«Слід зазначити, що більшість українських антикварних колекцій не мають наукового опису, тому стверджувати про наявність чи відсутність певного артефакту на території України неможливо. В даний час точно описані книжкові колекції українських державних бібліотек, в каталогах яких дане видання не числиться. Даний екземпляр відомий світовій науці і досить добре вивчений, проте, якщо шановним вченим, на яких Тейде посилається в своїй статті, буде необхідна будь-яка додаткова інформація щодо даного фрагмента, то вони можуть звернутися за нею особисто до мене », – пообіцяв Віктор Медведчук.

Парламентарій вказує ще на ряд неточностей в матеріалі журналіста, зокрема, що стосуються вартості Біблії.

«Тейде вказує:« Останній раз 20 років тому Біблію Гутенберга продали на аукціоні в Японії. Ціна, за оцінками фахівців, досягла кількох десятків мільйонів доларів ». Насправді в останній раз Біблію продали в 1987 році (33 роки тому) на аукціоні Christie’s в Лондоні за $ 4,9 млн. Пізніше цю книгу подарували бібліотеці токійського університету Кейо », – повідомляє Медведчук.

Leave a Comment