Новини

“Привіт, цензура!”, – політолог повідомив навіщо створювати міністерство правди

Парламент відправив на повторне перше читання законопроект №2693 “Про медіа”.

Повернути його на доопрацювання порекомендував парламенту профільний комітет на чолі з Олександром Ткаченком, який водночас є і головним автором цього законопроекту. Разом із ним під документом підписалися народні депутати Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлизавета Богуцька, Тетяна Рябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов і Тетяна Циба. Комітет рекомендує доопрацювати на базі цього і альтернативного законопроекту Миколи Княжицького спільний законопроект, – передає Апостроф.

Детальніше про це розповіла політичний експерт Олена Дьяченко.

Забігаючи наперед, зазначу, що чинне законодавство України та міжнародні конвенції допускають обмежувати базові права людини – в даному випадку мова про право на свободу вираження думок, заборону цензури та інші – у виняткових, визначених законом випадках – а саме, коли це необхідно для забезпечення національної безпеки.

Але для цього необхідна легітимна мета. Якої, на жаль, немає у бажаючих переписати законодавство про медіа. Метою написання законопроекту вони назвали реалізацію права на свободу вираження думок. Можливо, хтось і відчував з цим труднощі, але після прийняття законопроекту – на це доведеться питати дозвіл. Тобто практичної потреби (наявності важливої частини соціальних відносин, які потребують врегулювання) в документі не міститься. Більш того, законами України “Про інформацію”, “Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні”, “Про інформагентства”, “Про ТБ і радіо”, “Про рекламу”, “Про Національну раду з ТБ і радіомовлення” всі ці відносини вже врегульовані. Тобто замість врегулювання соціальних конфліктів законопроект створює їх, а не усуває. І ось чому.

Національній раді з питань телебачення і радіомовлення надаються необмежені повноваження, як за їх обсягом, так і за термінами. Вона стане головним наглядовим органом за українським медіаринком. Якщо зараз Нацрада займається в основному ТБ і радіо, то після прийняття нового закону всі без винятку ЗМІ, а також онлайн-медіа та блоги в соцмережах повинні будуть проходити реєстрацію та отримувати дозвіл на роботу.

Leave a Comment