Новини

Політолог: прийнято рішення, яке давно назріло – Укрпошта стає банком

Хоча банки вже давно повинні бути в смартфонах, а про відділення ми згадувати повинні, як про пережиток минулого – в Україні ситуація інша.

Наприклад, тільки у 6% населених пунктів є банки, а за останні 5 років 30% банків закрилося, передає Replyua.net.

Тому близько 40% населення взагалі не мають доступу до банківської інфраструктури, і тому наша економіка загнана в «сіру зону». Велика кількість людей просто вимушена працювати, не маючи базових банківських інструментів у вільному доступі. Про це у своєму блозі пише відомий український політолог Микола Давидюк, коментуючи рішення Верховної Ради підтримати надання банківських послуг Укрпоштою.

Він зазначає, насправді, в містах-мільйонниках це може здатися дивним, але, аналізуючи ситуацію в країні, варто відзначити, що доступ до пошти мають практично 100% населення, а доступ для більшості наших співгромадян до банківських послуг обмежений. Те, що Криклій та Смілянський побачили вільну нішу на банківському ринку і вирішили використовувати державне підприємство Укрпошти як платформу для створення сучасного українського банку – виглядає досить стратегічно правильно. По-перше, тому що тільки прийнявши закон – без витрат державних коштів, ми можемо додатково наростити капіталізацію Укрпошти в кілька мільярдів. Насправді, крім збільшення її капіталізації, це призведе до того, що люди в регіонах можуть отримати сильний поштовх для розвитку Е-Коммерс. По-друге, саме так повинен мислити чиновник, щоб створювати додаткову вартість для держави.

На думку політолога, також в цьому є великий мінус: що це не буде банк подібний до тих, що вже є на ринку, які висмоктують гроші з населення, потім дають великі ставки, а в подальшому шантажують країну тим, що вони завалять банківську систему – як це робив свого часу один олігарх. Однак як «сервісна конячка» – цей банк має право на існування. У той же час на цьому не варто зупинятися і, звичайно ж, рухатися далі.

Leave a Comment