Новини

Центр громадського здоров’я “забракував” вітчизняні тести на COVID-19

Тести не показали заявлений виробником результат, кажуть у ЦГЗ. Зараз їх перевіряє Інститут епідеміології та інфекційних захворювань.

Центр громадського здоров’я забракував вітчизняні тести на коронавірус через те, що під час їх верифікації в лабораторіях не отримали показники, які в інструкціях вказала компанія-виробник Укргентех. Про це в четвер, 14 травня, розповів в.о. директора ЦГЗ Ігор Кузин, пише LIGA.net.

Всього було проведено три перевірки тестів, на двох з них були присутні представники виробника.

За слова Кузіна, після першого тесту ЦГЗ повідомив виробника про невідповідність – і компанія внесла “точкові зміни”. Після другого – виробник випустив оновлену інструкцію. Але “чутливість тестів досягнута, а специфічність ще не дотягує”, говорить глава ЦГЗ.

“Ми не можемо використовувати зараз ці тести, поки отримали такі результати. Коли з’ясуємо причину невідповідності, зможемо продовжити використовувати”, – сказав Кузін.

Він уточнив, що верифікація “не є вердиктом якості тестів”. Якщо лабораторія бачить проблеми – повинна повідомити виробнику. ЦГЗ, своєю чергою, повідомляє Держлікслужбу.

Також Кузін розповів, що арбітражне рішення щодо тестів має надати Інститут епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашеського. Якщо ж результати будуть суперечливими, то тести перевірить Всесвітня організація охорони здоров’я.

Тим часом, за словами Кузіна, більшість лабораторій використовують залишки тестів, які приїхали з Кореї і Китаю. Вітчизняні тести також використовують в деяких регіонах, але статистики з цього питання немає.

Leave a Comment