Волинь Новини

Луцький лікар розповів про небезпечні захворювання, які можуть імітувати симптоми коронавірусу

Завідувач відділення пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко на своїй сторінці у Facebook розповів про небезпеку, яку несе сезонна алергія, адже її прояви в період пандемії COVID-19 можуть імітувати перебіг будь-якої гострої респіраторної інфекції.

Розпочався період весняного полінозу (алергія на пилок цвіту дерев) з розвитком алергічного риніту та кон’юнктивіту з відчуттям задишки внаслідок нападів бронхіальної астми, та іноді з підвищенням температури. Прояви сезонного алергічного риніту з клінікою бронхіальної астми на початках захворювання дуже схожі з проявами гострої респіраторної коронавірусної інфекції та можуть імітувати симптоми COVID-19.

“Пам’ятайте про те, що прояви сезонної алергічної патології в період пандемії COVID-19 можуть імітувати перебіг будь-якої гострої респіраторної інфекції”, – зазначає лікар.

Також він наголошує, що пацієнт з сезонною алергією також може бути інфікований коронавірусною інфекцією та мати COVID-19. “Враховуйте алергічний анамнез (в т.ч. спадковий) коли збираєте анамнез та оглядаєте пацієнта. Уважно збирайте як епідеміологічний анамнез, так і алергічний анамнез, щоб грамотно побудувати алгоритм обстеження хворого (ПЛР та IgM/IgG до SarsCov-2, + можлива специфічна алергологічна діагностика”, – розповідає медик. За його словами також не варто забувати про іншу пульмонологічну патологію з ураженням паренхіми легень, яка може імітувати COVID-19. Наприклад, гостра еозинофільна пневмонія у пацієнтів з бронхіальною астмою, гострий гіперсенситивний пневмоніт тощо, де тактика лікування є зовсім іншою.

“Скеровуйте пацієнтів у таких випадках до профільних спеціалістів: пульмонолога або алерголог”, – пише Олег Яковенко.

Leave a Comment