Новини

В Україні перевірятимуть всі підозрілі банківські операції – чого чекати клієнтам

В Україні будуть перевіряти всі підозрілі банківські операції.

Закон “Про протидію легалізації доходів і фінансуванню тероризму”, який набирає чинності з 28 квітня, несе українцям деякі зміни. Зокрема, адвокат, керуючий партнер адвокатської фірми ПАКС Станіслав Лифлянчик розповів, чого чекати українцям, які мають банківські рахунки.

За словами експерта, саме кардинальна зміна, що передбачено цим законом, — розширення переліку осіб, які належать до суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

Якщо раніше ці були тільки банки та інші фінансові організації, то тепер до них додали такі особи, як аудитори; бухгалтери, які надають послуги на аутсорсинг; адвокатські бюро та об’єднання, адвокати, які здійснюють індивідуальну практику; нотаріуси тощо.

Моніторитимуть майже всіх юридичних осіб, що здійснюють послуги у сферах обслуговування бізнесу, банківських переказів, ріелторської діяльності і так далі.

Що будуть моніторити?

У адвокатських бюро і просто адвокатів будуть моніторити все, що пов’язано з купівлею-продажем корпоративних прав, при вступі на їх рахунки 400 і більше тисяч гривень. Для лотерейників ця сума — 30 тисяч гривень.

Ріелторів будуть моніторити по кожній угоді купівлі-продажу нерухомості або консультативної послуги у цій сфері.

Якщо виявиться, що ваш клієнт внесений до списку терористів, то вам буде виписаний штраф від 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 тисяч гривень) і далі аж до 100 тисяч неоподатковуваних мінімумів.

Суть моніторингу

Одна справа, коли таку перевірку проводить банк, у якого є ціла служба безпеки, укомплектована зазвичай колишніми співробітниками правоохоронних органів. Зовсім інша справа — звичайний адвокат, який раніше в правоохоронних органах не служив.

Ну, припустимо, я виявив кінцевого бенефіціара, який не вказаний у Реєстрі юросіб. І більше того, його гроші є «брудними», тоді я повинен відмовити клієнту в наданні йому послуги, порекомендувати йому не звертатися із заявкою на надання такої послуги, якщо вона пов’язана з продажем якихось корпоративних прав. Інакше на мене накладуть штраф від 10 до 20 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян просто за те, що я не провів належну перевірку з використання ризик-орієнтованого підходу».

“Крім того, суб’єкти первинного фінансового моніторингу повинні мати належну систему управління ризиками. Що це таке — незрозуміло і не роз’яснено ніде”, — розповів Станіслав Лифлянчик.

Особливо експерт звернув на цей закон увагу ріелторів, які на сьогоднішній день законодавчо ніяк не врегульовані. Обов’язково стаєте на облік і дуже уважно ставитеся до тих операцій, які ви укладаєте. Тим більше, якщо проводите операцію з іноземцем, який може опинитися у «чорних» списках терористів.

Але гірше те, що ніяких державних баз осіб, сприяє терористам, в країні поки немає, і нам доведеться викручуватися якось самим.

Leave a Comment