Важливо Волинь Новини

“Персонал в достатній кількості забезпечений засобами індивідуального захисту” – начальник управління охорони здоров’я Луцькради

Відповідаю на запитання, які задавалися мені, як начальнику управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

1. Луцька міська клінічна лікарня є багатопрофільним лікувальним закладом, основною функцією якого є надання цілодобової амбулаторної та стаціонарної спеціалізованої, високоспеціалізованої медичної допомоги пацієнтам. Заклад не входить до мережі лікарень першої хвилі для лікування хворих на COVID-19. Функцією лікарні лишається забезпечення ургентної допомоги хворим з соматичними (не інфекційними) захворюваннями.
Відділення КП «Луцька міська клінічна лікарня» працюють. Більше половини ліжкового фонду зарезервовано в зв’язку з призупиненням планової госпіталізації для забезпечення ургентної допомоги хворим міста та області з соматичними (не інфекційними) захворюваннями.

2. У закладі проведено епідеміологічне обстеження із залученням фахівців ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України». Здійснено лабораторне дослідження зразків (ПЛР), які були взяті у 121 працівника КП «Луцька міська клінічна лікарня». Виявлено 7 позитивних результатів без клінічних проявів захворювання.
Працівники з позитивним результатом ПЛР перебувають в умовах самоізоляції. Наприкінці рекомендованого періоду ізоляції всіх їх двічі лабораторно обстежено (ПЛР). Перші дослідження (ПЛР) дали негативні результати. 13 квітня взято матеріали на повторні ПЛР. Всі працівники без ознак респіраторних захворювань, почувають себе добре.

3. Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Волинській області здійснюються відповідні слідчі дії.
Протиепідемічні заходи проводилися відповідно до нормативно-розпорядчих документів та рекомендацій ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

4. Всі працівники, які мали позитивний результат ПЛР та перебувають на самоізоляції (7 осіб), на сьогодні без ознак респіраторних захворювань, почувають себе добре.
Двоє пацієнтів, які були скеровані сімейними лікарями для дообстеження і лікування в умовах стаціонару, після лабораторного підтвердження захворювання спричиненого COVID-19 переведені для подальшого лікування в умовах Волинської обласної інфекційної лікарні. Госпіталізація згаданих пацієнтів була регламентована діючими на той час нормативно-розпорядчими документами.

5. В закладі з 10 лютого запроваджено карантинні заходи з приводу перевищення епідеміологічного порогу захворюваності на ГРЗ та грип. Відповідно до наказу управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації від 17 березня 2020 року №117-од «Про оптимізацію заходів щодо профілактики поширення гострого респіраторного захворювання, спричиненого COVID-19» припинено планову госпіталізацію та виконання планових оперативних втручань, заборонено відвідування пацієнтів. В закладі розроблені алгоритми дій персоналу щодо надання допомоги пацієнтам з соматичними захворюваннями та високим ризиком потенційного інфікування COVID-19. За рахунок припинення планової госпіталізації зменшилася кількість хворих у стаціонарі.
Персонал в достатній кількості забезпечений засобами індивідуального захисту, наявна достатня кількість дезінфікуючих засобів та антисептиків.

6. Засоби індивідуально захисту є в достатній кількості, згідно оперативної потреби, та використовуються згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28.03.2020 №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».
Заклад забезпечений експрес-тестами на COVID-19, виконання тестів виконується за наступним алгоритмом, який регламентований вищезгаданим наказом.
Медичний працівник, який виявив особу, що відповідає визначенню випадка COVID-19: 1) реєструє випадок в формі первинної облікової документації № 060/о «Журнал обліку інфекційних захворювань» та заповнює форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10 січня 2006 року № 1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 червня 2006 року за № 686/12560 (далі – ф. № 060/о та ф. № 058/о) та здійснює інформування керівництва закладу охорони здоров’я для організації подальшого клінічного спостереження, своєчасної медичної допомоги та протиепідемічних заходів індивідуального рівня і на рівні громади; 2) в строк до 2-х годин з моменту встановлення випадка COVID-19, за ф. № 058/о, інформує лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю; 3) в разі поступлення особи, яка відповідає визначенню випадку COVID19, в заклади охорони здоров’я, що надають цілодобову стаціонарну медичну допомогу, проводиться відбір зразків матеріалів та забезпечується транспортування з відповідним направленням відібраних зразків у лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю (ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України»).

Leave a Comment