Новини

Респіратор – не захист: у МОЗ розповіли, які маски краще носити

В умовах пандемії коронавірусу людям слід носити захисні маски, а не респіратори. Тільки вони можуть не дати поширюватися збуднику хвороби на 1,5 метра. Про це пише Обозреватель.

Про це в ході брифінгу 2 квітня заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, пояснивши необхідність маскового режиму для всіх громадян.

“Так, ми розуміємо, що маска не захищає людину. Це не засіб індивідуального захисту. Водночас ми рекомендуємо і наполягаємо – без маски не заходити у громадські заклади. Бо ми вас всіх розглядаємо як потенційно інфікованих”, – наголосив він.

Ляшко пояснив, що коли на обличчі є маска, то виділення біологічного матеріалу, який може містити збудника хвороби, зменшується і не досягає 1,5 метра. Максимум його поширення в цьому випадку – 10-15 сантиметрів.

Захисні маски

“Тому, якщо не будуть дотримуватися інших видів соціальної ізоляції, маска на обличчі людини, яка ще, можливо, без симптомів, але вже може бути інфікована і виділяти збудник вірусу, значно знижує ризик інфікувати інших людей”, – наголосив він.

Також він детально розповів, чому респіратори з клапанами видиху не можуть виконувати функцію захисної маски.

“Вони захищають тільки вас, але не виконують функцію захисної маски. Оскільки клапан видиху дозволяє досить швидко і якісно односпрямованим потоком виділятися великій кількості повітряного потоку, який може містити збудника хвороби”, – сказав Ляшко.

Коли потрібно носити маски

Щоб медична маска була ефективною і дійсно захищала людину, її потрібно носити в таких випадках:

  • Ви перебували в тісному (на відстані до 2 метрів) контакті з людьми, у яких на той момент були або незабаром з’явилися ознаки ГРВІ. В такому випадку ви повинні носити маску як мінімум 10 днів після цього контакту.
  • Ви відвідуєте лікарні або клініки або ж працюєте в них.
  • Вам доводиться проводити час у людних місцях чи місцях із поганою вентиляцією: метро, тісному переповненому офісі, супермаркеті, маленькому класі.
  • Ваша робота пов’язана з продуктами харчування або ж обслуговуванням пасажирів у громадському транспорті.

Як правильно надягнути медичну маску

1. Чистими руками піднесіть маску до обличчя (внутрішньою стороною, якщо її вдалося ідентифікувати).

Нижнім краєм вона повинна накрити підборіддя, а верхнім – ніздрі та кінчик носа. Ніздрі повинні бути прикриті обов’язково!

2. Закріпіть маску на обличчі

Як саме, залежить від виду аксесуару.

  • Маска з вушними петлями. Просто надягніть кожну петлю на вухо.
  • Маска з еластичними петлями. Одягніть маску так, щоб нижня петля опинилася на потилиці або шиї, а верхня – в районі маківки.
  • Маска із зав’язками. Деякі маски поставляються зі смужками тканини з верхньої та нижньої сторони. Підніміть маску за верхні зав’язки і закріпіть їх бантиком трохи нижче верхівки. Нижні поки залиште вільними: їх треба буде зав’язати на потилиці, але тільки після наступного кроку.

3. Відрегулюйте носову частину

Великим і вказівним пальцями надайте верхньому гнучкому краю маски форму вашого носа.

4. Розправте маску на обличчі

Вона повинна повністю закривати підборіддя і нижню частину носа. Пальцями щільно притисніть маску до обличчя й переконайтеся, що між нею і шкірою немає щілин.

Для наочності ВООЗ представила відео, як правильно надягнути маску з вушними петлями (інші моделі надягають аналогічно).

Більше читайте новин на нашо

Leave a Comment