Важливо Новини

Лікар Комаровський розповів як рятуватися від коронавірусу

Відомий доктор Євген Комаровський розповів, які продукти потрібно вживати при коронавірус і які ліки повинні бути в аптечці, щоб допомогти собі при симптомах коронавируса

Так, він зазначив, що в світі немає ліків від COVID-19, але допомогти полегшити симптоми можуть давно відомі ліки.

За словами Комаровського, при перших симптомах ГРВІ не можна припиняти вживати ліки від хронічних захворювань, а деякі потрібно збільшити дозу.

«Тобто, я допускаю, що величезна кількість людей, які нас дивляться, вже мають якусь патологію: виразку, гіпертонію, ішемічну хворобу серця. І так, ви їх приймаєте і продовжуєте приймати. Боронь Боже, перестати приймати препарати від ішемічної хвороби. Якщо, наприклад, ви астматик, і постійно приймаєте такий препарат, як Сальбутамол і стероїди, то при перших симптомах гострої респіраторної вірусної інфекції в більшості випадків необхідне збільшення дози. Це треба заздалегідь обговорити з вашим лікарем. Якщо ні з ким обговорювати, просто самі трошки збільшіть, приблизно на 1/4 вашої стандартної дози », – сказав він.

Також потрібно мати в аптечці ліки, які не мають відношення до життя повсякденному.

Жарознижуючі засоби:

1. парацетамол (міжнародна назва, все аналоги також підходять). Максимальна кількість 1,5 г = 1500 мг на добу для дорослої людини.

Аналоги парацетамолу. Інфографіка: Доктор Комаровський

2. Ібупрофен (і все аналоги з різними торговими назвами) 1,2 г = 1200 мг за добу – доза для здорової людини.

Аналоги ібупрофену. Інфографіка: Доктор Комаровський

Якщо жарознижуючі засоби не діє, це привід звернутися до лікаря, а також ознака того, що організму не вистачає рідини. У такому випадку потрібно більше пити.

Засіб для пероральної регідратації

«Якщо комусь хочеться поставити крапельницю, але ви при цьому можете пити, то крапельниця вам не потрібна, тому що зовсім не обов’язково вводити сольові розчини. Це можна випити, і воно рівномірно всосется з шлунка. Якщо ви не можете купити засоби для пероральної регідратації в аптеках, тобто рекомендації ВООЗ, як приготувати його з дуже дешевих компонентів будинку, – зазначив Комаровський.

Рецепт кошти для пероральної регідратації:

звичайна кухонна сіль – 3 г

звичайний цукор (сахароза) – 18 г

вода – 1 л

Засоби для  пероральної регідратації. Інфографіка: Комаровський

Біль в горлі

При болю в горлі можна використовувати симптоматичні засоби для полегшення (вони не лікують, але буде легше). Можна використовувати більшість спреїв, льодяників і таблеток для полегшення симптомів.

Препарати від болю в горлі. Інфографіка: Доктор Комаровський

Засоби при болю в горлі Інфографіка: Доктор Комаровський

Препарати, що допомагають при болю в горлі Інфографіка: Доктор Комаровський

Сухий кашель

Комаровський відзначає, що з ліками від сухого кашлю потрібно бути більш обережним. Найкраще багато пити рідини, тоді ніякі відхаркувальні засоби не потрібні. Якщо в організмі дефіцит рідини, а повітря сухе, ймовірність ускладнень виросте в кілька разів.

Щоб зменшити ризик захворіти коронавірусів з ускладненнями Комаровський радить дихати чісттим свіжим повітрям, пити багато рідини, дивитися хороше кіно і промивати ніс сольовими рідинами при ускладненому диханні.

Сольові розчини. Інфографіка: Доктор Комаровський

Якщо ви не можете дихати носом, вам знадобитися судинозвужувальні препарати.

Комаровський радить в такому випадку використовувати оксиметазолин. Його можна використовувати раз на 15 годин і не більше 5 днів поспіль.

«У більшості випадків організм здатний сам справитися з вірусом, йому тільки потрібно створити хороші умови для цього», – підсумував Комаровський.

Leave a Comment