Новини

Збройні сили не готові до протидії коронавірусу

«Протигази та засоби індивідуального захисту в ЗСУ застарілі і не підходять для боротьби з корона вірусом», – сказав Віктор Коробка

Збройні сили України не повною мірою підготовлені до протидії коронавірусу, однак це – об’єктивна реальність, оскільки протягом тривалого часу не було жодного переоснащення у сфері захисту радіаційної, хімічної та біологічної зброї.

Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив екс-начальник Військ радіологічного, хімічного та біологічного захисту (2007-2013 рр.) Віктор Коробка.

За словами колишнього керівника, проблема полягає в тому, що у Збройних силах передусім протигази та засоби індивідуального захисту сьогодні є застарілими, вони вироблялися ще в Радянському Союзі. Ці засоби також не дуже підходять з огляду на практичне використання їх у вирішенні задач протидії коронавірусу. Водночас, спеціаліст додав, що на цей рік військове відомство збільшило держзамовлення, хоча й досі воно не почало виконуватися.

Військовим  на 2020 рік замовили протигази для Військово-морських сил, прилади для самоспасіння для військових моряків при пожежах на кораблях, фільтри для бронетехніки, а також різноманітні види димових шашок.

Фахівець вважає, що варто відреагувати на питання інфекційної загрози якомога оперативніше, та здійснити замовлення низці приватних підприємств, які здатні швидко опановувати розробку та виробництво необхідних засобів для протидії коронавірусу.

Висновок про неповну готовність Збройних сил України до коронавірусу підтверджують і у Раді волонтерів при Міністерстві оборони України. «Групи волонтерів, які почали оперативно здійснювати поставки у зону бойових дій, а саме в зону дій операції об’єднаних сил пересвідчилися, що на цей час військові операції об’єднаних сил лише забрали заявки на те, що їм потрібно, а при цьому, ані місць для ізоляції ймовірних хворих, ані апаратів штучної вентиляції легень поки що немає у достатній кількості, також не вистачає і апаратів для дезінфекції. На щастя, хворих на коронавірус  в Збройних силах України не зафіксовано», – підсумовує волонтер і додає, що військовому відомству варто пришвидшити реагування та укласти угоди з приватними компаніями, які готові оперативно постачати усі необхідні засоби протидії пандемії.

Саме Міноборони звітувало 24 березня, що підготовлено 1000 ліжок на випадок захворювання Covid-19 серед військових. Визначено можливості закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України із надання медичної допомоги інфекційним хворим – понад 500 ліжок інфекційного профілю (з них 33 боксованих і 75 напівбоксованих).

Leave a Comment