Новини

Чи зможе Україна наздогнати Польщу

Польща створила умови для залучення величезних капіталів. Обсяг прямих іноземних інвестицій в Польщу ($ 273 млрд) і субсидій ЄС ($ 120 млрд) за історію незалежності склали сукупно майже $ 400 млрд. За цей же час ВВП Польщі зріс на $ 500 млрд – з $ 85 млрд до $ 585 млрд. Тільки в 2018 році інвестиції у Польщу склали майже $ 15 млрд (в Україні $ 2,5 млрд), в тому числі, американські інвестиції в Польщу – більше $ 43 млрд.

Польща системно приймала і виконувала 5-річні плани розвитку економіки в рамках 10-ти (іноді і 20-річних стратегій). Ні, це не планова економіка, це комплекс заходів уряду по її стимулювання. Інвестору цей формат зрозумілий, і він приходить. Термін реалізації великих проектів починається від 3-5-ти років. На менше, немає сенсу заходити. Дивлячись на Україну, який горизонт планування має інвестор? 3 роки або 1 рік? Український бізнес в середньому планує на рік. Чи можна в такому форматі будувати велике виробництво?

Один з відомих консультантів нашого прем’єра, не раз говорив, що довгострокові стратегії неможливі (!). Ніби не можна будувати довгострокові прогнози в надзвичайно мінливому світі … Але ці так звані консультанти плутають прогнозування з програмуванням. Наприклад, бізнес-план – це не прогноз, а план розвитку, який будується на прогнозах і припущеннях. І, до речі, цей консультант польського походження. Тепер кілька прикладів з тієї ж Польщі:

Стратегія до 2030 року (документ 2013 року), стратегія сталого розвитку Польщі до 2025 року (документ готувався в 2000-му році), національна стратегія розвитку 2020. 
З тих пір було створено пакет стратегій, документи, які в даний час діють, прийняті. Також діє створення правової бази для пропонованих рішень. 

1) Стратегія інновацій та ефективності економіки (Міністерство економіки). 

2) Стратегія розвитку людського капіталу (Міністерство праці та соціальної політики). 

3) Стратегія розвитку транспорту (Міністерство транспорту, будівництва і морської економіки – сучасне Міністерство інфраструктури і розвитку).

4) Стратегія енергетичної безпеки і навколишнього середовища (Міністерство економіки) – ще не прийнята урядом.

5) Ефективна державна стратегія (Міністерство адміністрування).

6) Стратегія розвитку соціального капіталу (Міністерство культури і національної спадщини).

7) Стратегія сталого розвитку сільських районів, сільського господарства і рибальства (Міністерство сільського господарства і розвитку сільських районів).

8) Стратегія розвитку системи національної безпеки Республіки Польща (Міністерство національної оборони).

9) Національна стратегія регіонального розвитку – райони міста, сільські райони (Міністерство регіонального розвитку – сьогоднішнє Міністерство інфраструктури і розвитку) – Стратегія знаходиться у вкладці, присвяченій цій.

10) Національна стратегія регіонального розвитку на 2010-2020 роки: регіони – міста – сільська місцевість.

До слова, Україна, за оцінками UIF може наздогнати Польщу до 2030 року, тільки рости нам потрібно не на 6% в рік, а на 10%. І гроші для економіки тут грають найважливішу роль. Але чи є в Україні правителі, здатні мислити стратегічно і реалізувати запропонований план?

Leave a Comment