Новини

Через кілька років українці, які працюють, будуть збирати собі на пенсію

Через кілька років всі працюючі українці будуть збирати собі на пенсію. Причина в тому, що через кілька років в українців не залишиться вибору.

Український ринок накопичувальних пенсій сьогодні — це менше мільйона вкладників і близько 2 млрд грн пенсійних внесків, повідомляє Соцпортал з посиланням на Focus.

Причин кілька:

на пенсію відкладає близько 2% населення;
за 20 років існування в Україні недержавних пенсійних фондів їх вкладники змогли накопичити 3 млрд грн — менше 1% від бюджету, який держава щорічно витрачає на утримання пенсіонерів;

Згідно з дослідженням USAID (весна 2018 року) 78% українців у віці 18-29 років не замислюються про те, як вони будуть жити на пенсії.

Тоді ж 54% громадян категорично відкинули ідею про відкриття рахунку в недержавному пенсійному фонді.

«Ці показники навряд чи сильно змінилися два роки по тому. У чому причина недовіри українців до НПФ? Учасники ринку називають три фактори: низька фінансова грамотність, страх перед шахрайством і загальна недовіра до довгострокових заощаджень в Україні, особливо в гривні», — йдеться у статті.

Вже через кілька років в українців не залишиться вибору: імовірно з 2023 року (а може і раніше) в Україні з’явиться другий рівень пенсійної системи — все працюючі українці в обов’язковому порядку повинні будуть робити відрахування на пенсію.

Leave a Comment