Важливо Новини

Коронавірус вражає єдиний орган: результати розтину здивували

Новий тип коронавірірусу COVID-2019 вражає переважно легені людини, а доказів того, що він зачіпає інші органи, поки недостатньо. Про це пише obozrevatel.

Такого висновку дійшли китайські вчені-медики після проведення патологоанатомічної експертизи тіла першого померлого від цього вірусу.

За словами дослідників, померлим був 85-річний чоловік, якого госпіталізували в січні із множинним інфарктом мозку. Тоді у хворого не спостерігалися підвищена температура, кашель тощо. Симптоми коронавірусу проявилися тільки на 10-й день після надходження в лікарню, ще через три дні у хворого підтвердили смертельний діагноз.

Встановлено, що коронавірус вражає переважно легені людини

На 20-й день госпіталізації повторна томографія засвідчила подальше поширення вогнищ інфекції на обох легенях, на 28-й день хворий помер. І причиною смерті була встановлена пневмонія, яка викликається COVID-2019, а також дихальна недостатність.

Зазначається, що патологоанатомічне дослідження медики провели через 12 годин після настання смерті чоловіка в лікарні Уханя.

“Результати засвідчили, що характерною запальною реакцією є пошкодження глибоких частин дихальних шляхів і легеневих альвеол, до якої призводить пневмонія, яка викликається новим типом коронавірусу. Взяті раніше у померлого зразки тканини показали, що паталогічний процес при COVID-2019 дуже схожий із атиповою пневмонією (SARS – важкий гострий респіраторний синдром) і з MERS (близькосхідний респіраторний синдром). Проте анатомічний розтин показав, що фіброз і ущільнення в легенях за COVID-2019 не такі серйозні, як за SARS, хоча ексудативна реакція була помітнішою, ніж зі SARS”, – йдеться у доповіді.

Виходячи з цього, експерти поки не можуть сказати, чи вражає вірус інші внутрішні органи, наприклад, нирки й селезінку. За їхніми словами, померлий був похилого віку з безліччю інших захворювань, тому для з’ясування цього потрібне детальніше дослідження.

 

Leave a Comment