Новини

Правоохоронці хочуть отримати доступ до смартфонів українців

Декан факультету кіберполіції Харківського університету внутрішніх справ В’ячеслав Марков зареєстрував петицію, яка могла б дозволити правоохоронцям отримувати спрощений доступ до смартфонів українців.

Відповідний документ з’явився на сайті петицій, пише Сегодня.

За словами Маркова, спочатку року поліцейські отримали 1162 повідомлення про зникнення неповнолітніх, а щодня в країні реєструється 20 подібних випадків.

На думку правоохоронця, ідея, викладена в петиції, має допомогти колегам прискорити й посилити пошуки дітей.

Загалом, основна її мета – отримання спрощеного доступу до смартфонів зниклих дітей.

Відомо, що документ поки підписали 267 осіб з необхідних 25 тисяч.

В’ячеслав Марков розповів, що 20 повідомлень на день про зникнення дітей – це стабільна статистика протягом останніх 4 років.

“У петиції йдеться виключно про доступ до смартфонів зниклих дітей. Про доступ до даних оператора за запитом. Поясню, чому це важливо. Зараз доступ правоохоронці можуть отримати лише після рішення суду, на це йде близько 3 днів. Водночас є таке поняття, як “золотий час”. Коли дитина потрапила до рук маніяка чи педофіла, то перші години вона ще гарантовано жива. І у нас, у поліції, є реальний шанс знайти швидко і врятувати. Подібна практика є в Великобританії, там не потрібно рішення суду”, – пояснив декан факультету.

За його словами, українці вже активно коментують його петицію.

“Деякі вже пишуть, що, мовляв ось правоохоронці хочуть стежити за всіма. Як професіонал відповім, що ці люди не розуміють важливості. Крім того, правоохоронця, який зробить запит, легко ідентифікувати”, – додав він.

Leave a Comment