Новини

Поліція матиме доступ до телефонів українців

Щодня в Україні зникають діти – лише з початку року зафіксовано 1162 подібних повідомлення, у поліції пропонують запровадити спрощений доступ правоохоронців до смартфонів зниклих дітей.

За словами декана факультету кіберполіції Харківського університету внутрішніх справ В’ячеслава Маркова, щодня в країні реєструється 20 фактів зникнення неповнолітніх, – пише Народна правда.

Щоб допомогти колегам прискорити і посилити пошуки, поліцейський зареєстрував на сайті президента петицію. Він пропонує встановити спрощений доступ для правоохоронців до смартфонів зниклих дітей. Документ поки підписали 265 осіб з потрібних 25 тисяч.

Марков наголосив, що у петиції йдеться тільки про доступ до смартфонів зниклих дітей. Про доступ до даних оператора за запитом.

“Зараз доступ правоохоронці можуть отримати тільки після рішення суду, на це йде близько 3 днів. Водночас є таке поняття, як “золотий час”. Коли дитина потрапила в руки маніяка або педофіла, то перші години вона ще гарантовано жива. І в нас, у поліції, є реальний шанс знайти швидко і врятувати. Така практика є у Великій Британії, там не потрібно рішення суду”, – розповів він.

Марков додав, що українці вже активно коментують його петицію, піддаючи її критиці та не розуміючі нюансів.

“Дехто вже пише, що, мовляв, ось, правоохоронці хочуть за всіма стежити. Як професіонал відповім, що ці люди не розуміють важливості. Крім того, правоохоронця, який зробить запит, легко ідентифікувати”, – наголосив Марков.

Leave a Comment