Новини

Польща анонсувала нову міграційну політику: до чого готуватися українцям?

Уряд Польщі планує розробити і затвердити принципи нової міграційної політики протягом пів року, що змінить ринок праці й умови. Про це заявив заступник директора департаменту міністерства сім’ї, праці і соціальної політики Польщі Мирослав Пшевозьнік, пише “Укрінформ”.

“Зараз триває робота над новою версією міграційної політики, її принципи у нас будуть через 3-4 місяці, їх ще має затвердити уряд. Загалом це займе до півроку”, – розповів він.

За словами Пшевозьніка, міграційна політика базуватиметься на чотирьох основах.

“Першою основою є захист польського ринку праці, адже кожна країна захищає свій ринок і своїх працівників. Друга – взаємозамінність працівників, особливо в дефіцитних спеціальностях. Третя – циркулярне перебування іноземних трудових мігрантів. Не може бути мови про тривалі терміни працевлаштування в Польщі – тільки обмежені. Четвертою основою є заповнення прогалин в тих регіонах, де не вистачає робочих рук”, – сказав представник міністерства.

Через гостру нестачу робочих рук Німеччина запрошує трудових мігрантів із країн, що не входять до Євросоюзу. Тож їхати на роботу зможуть і українці. Диплом про вищу освіту мати вже не потрібно, достатньо середньої кваліфікації, особливо шукають медсестер та доглядальниць. Утім, знати німецьку мову – обов’язково.

Водночас він зазначив, що для більш тривалого працевлаштування іноземців не буде перешкод за умови отримання ними документів на постійне проживання в Польщі.

Також Пшевозьнік повідомив, що раніше більшість українців, які приїжджали на роботу до Польщі, концентрувалися переважно в Мазовецькому воєводстві (адміністративний центр – Варшава) – 70%, проте зараз ситуація змінилася – тепер у Варшаві і околицях працюють лише 35% українських заробітчан.

“Ми не очікуємо, що кількість працівників з України в цьому році зменшиться: буде зростання, правда, незначне”, – додав він, зауваживши, що минулого року в Польщі видали 130 тис. дозволів на сезонну роботу (садівництво, лісництво, рибальство), що більше, ніж в 2018 році, – 98% дозволів отримали громадяни України.

Водночас Пшевозьнік наголосив, що минулого року Польща видала 1,6 млн дозволів про наміри працевлаштування до півроку, що на 100 тис. більше, ніж в 2018-му, з них до 91% – українцям. До того ж було видано на 80 тисяч більше дозволів на роботу терміном до трьох років на підставі віз – 74% таких документів отримали українці.

За оцінками Нацбанку Польщі, в країні зараз перебувають 900 тис. трудових мігрантів із України, а за підрахунками міністерства сім’ї, праці і соціальної політики – від 800 тис. до 1 млн.

Цього року мінімальна оплата години праці становить 17 злотих брутто (понад 110 грн), а мінімальна зарплата – 2,6 тис. злотих брутто (майже 17 тис. грн). До 2024 року, за прогнозами уряду, мінімальна зарплата може вирости до 4 тис. злотих брутто (26 тис. грн).

Leave a Comment