Новини

“Україна не може змусити дітей навчатися впродовж 7 днів на тиждень” – Новосад

У Міністерстві освіти і науки закривають політичні дискусії з Угорщиною щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин, – пише gazeta.ua. Планують вдосконалення стандарту вивчення української мови як державної, збільшення кількості годин на вивчення державної мови та навчання нею. Прагнуть зосередитись на роботі з учителями та методистами.

“Для нас це дуже важливо, адже основна ціль — щоб усі українські діти незалежно від їхнього етнічного походження на високому рівні володіли державною мовою. Водночас ми поважаємо конституційне право кожної дитини вивчати рідну мову та навчатись нею”, – заявила міністр освіти і науки Ганна Новосад на зустрічі з міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сіярто.

Він наголосив, що Угорщина готова підтримати проєкт з удосконалення стандарту вивчення української мови як державної, а також підтримати розробку методик для викладання української мови для меншини. Запропонував МОН розглянути 2 можливості, які могли б, на його думку, забезпечити кращі умови для вивчення рідної мови для угорської громади. Серед них: прирівняти угорську мову до мови корінного народу та збільшити кількість годин на вивчення української мови, але не за рахунок інших предметів, а за рахунок збільшення годин на предмет “Українська мова”.

У міністерстві з пропозиціями не погоджуються. Ганна Новосад відзначила, що Україна не може змусити дітей навчатися впродовж 7 днів на тиждень. Щодо визнання угорської меншини корінним народом, то у МОН переконані, що це політичне питання, яке зараз не варто піднімати.

“Корінні народи в нас чітко визначені в законодавстві. Потрібно розуміти, що зміна переліку країн порушить основні закладені принципи. Корінними народами наразі розглядаються ті, що не мають іншої держави, крім України, яка відстоює розвиток їхньої культурної і мовної спадщини. Угорська мова під цей принцип не підпадає”, – каже Новосад.

Міністр чітко підкреслила, що Україна послідовно виконала усі рекомендації Венеціанської комісії.

Leave a Comment