Важливо Волинь Новини

Юрій Погуляйко каже, що треба вивчати чи потрібно переносити Центральний ринок

Надати правову оцінку законності дій при виконанні рішення Луцької міської ради від 29.01.2020 №69/1 щодо демонтажу місць торгівлі на Центральному ринку силовими методами. Таке доручення дав голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко правоохоронним органам під час робочої наради, що відбулася 7 лютого 2020 року за участі підприємців ринку, керівників правоохоронних органів області, окремих депутатів Луцької міської ради та громадських діячів.

Як повідомив голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко, організувати таку зустріч вирішили, аби почути позицію усіх сторін питання перенесення торгових точок ринку «Центральний» та територію ринку «Новий». Зокрема, саме через конфлікт, який мав місце у ніч 5 лютого 2020-го року, коли при силовому демонтажі силовими методами контейнерів та кіосків постраждало не лише майно підприємців, а й учасники подій. Саме тому на місце події прибув Юрій Погуляйко з начальником управління Національної поліції у Волинській області Петром Шпигою.

«Щоб запобігти ще більшої дестабілізації ситуації, я прибув туди з начальником головного управління Національної поліції у Волинській області. Дякую, що ще до мого приїзду туди своєчасно припинили незаконні дії. Загалом усім подіям, які відбулися тоді, буде надана правова оцінка. Сьогодні ж ми зібралися, аби почути позицію кожного, а не лише однієї сторони», – зазначив на початку зустрічі Юрій Михайлович.

Опісля із зверненням до голови ОДА виступили представники Асоціації захисту прав малого і середнього бізнесу «Бізнес Волинь». Серед основних прохань, які озвучили на нараді – забезпечення законності охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, встановлення усіх осіб, які постраждали під час подій, що відбулися на центральному ринку, проведення перевірки щодо дотримання вимог законів та підзаконних актів України при планування реалізації заходів щодо припинення діяльності Центрального ринку міста Луцьк та неупереджено розслідувати факти протиправних дій осіб, що приймали участь в так званому демонтажі частини центрального ринку.

Прокоментували ситуацію і керівники правоохоронних структур області. Так, начальник головного управління Національної поліції у Волинській області Петро Шпига повідомив, що поліція діяла виключно в межах закону і діятиме так і надалі. Те, що відбулося на Центральному ринку, було незаконним.

«Є визначена відповідна процедура демонтажу, яка не була дотримана. Це був не демонтаж, а реальне знищення майна громадян. Саме тому мною було прийняте рішення про призупинення виконання рішення Луцької міської ради», – відзначив Петро Шпига.

Відтак, за результатами наради керівник виконавчої гілки влади в області Юрій Погуляйко доручив дати правову оцінку діям, що мали місце вночі 5 лютого поточного року. Доти ж ніяких провокативних та дестабілізуючих не повинно бути.

«Обіцяю, що дам ряд доручень, аби цьому дали правову оцінку. Особисто вивчу усі матеріали, які мені нададуть. Все повинно відбуватися цивілізовано і в рамках правового поля. В межах своєї компетенції дам відповідні завдання та доручення правоохоронцям і фаховим спеціалістам, аби ретельно у цьому розібралися. Усе вирішить слідство. Разом із цим, запевняю, що порушень прав людини не відбудеться», – сказав на завершення Юрій Михайлович.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Leave a Comment