Новини

Як 10-11 класи перетворюватимуть на трирічну профільну школу

Часи, коли дитина ходила в одну школу з першого по випускний клас, минули.  Що змінить новий закон про освіту для 10-11 класів, – роз’яснюють парламентарі-освітяни Сергій Колебошин та Наталія Піпа.

Верховна Рада України 16 січня 2020 прийняла новий Закон про повну загальну середню освіту. Згідно з ним, школи будуть поділені на три групи: початкова школа (як і зараз, чотири роки), базова середня школа (гімназія, п’ять років навчання, 5-9 класи) і профільна школа (ліцей чи коледж, три роки, 10-12 класи). Фактично трансформація української школи запланована за західним зразком.

Планується, що імплементація цього поділу шкіл відбудеться до 2024 року, – анонсував заступник голови освітнього комітету парламенту Сергій Колебошин. – Засновники шкіл, а у нас у 98% випадків це місцеві ради, самі визначать, за якою траєкторією рухатися і коли перепрофільовуватися. Нині завдання – сформувати мережу на перспективу, а потім вже проводити зміни у статутах шкіл.

Трансформація української школи запланована за західним зразком

За словами нардепа, одним з найважчих для втілення пунктів реформи є норма про максимальну кількість «першачків» у класі – 24 учні.

У спальних районах великих міст сьогодні при чинній нормі у 28 дітей сидять по 35. Так, завдяки перепрофілюванню до 2024 року, можливо, і майновий фонд оптимізується, і з’являться додаткові приміщення, щоб ці норми втілювати. Але якщо засновники шкіл вже зараз не почнуть розбудовувати школи, ця норма буде декларативною, – визнає пан Колебошин.

Парламентар також зауважив, що до закону «Про середню освіту», який досі не підписаний президентом, ще немає підзаконних актів про те, як саме має перепрофілювання відбуватися.

Щодо перепрофілювання приватних шкіл – це рішення засновників. Так чи інакше,  у законі є норма про те, що за рішенням засновника дві форми – гімназія та ліцеї – може бути поєднана. Ця норма розповсюджується на всі форми власності. Тобто атестати з державної та приватної школи будуть рівноцінними – фактично, як і зараз, – додав парламентар-освітянин.

Чи справді у половині шкіл країни, у яких навчають старшокласників, 10-11 класи в цьому році класи будуть скасовані?

У майбутньому (починаючи приблизно з 2027 року) планується запровадити профільне навчання, як академічне, так і професійне.

  • Академічне – ліцеї, 10-12 класи, навчання у яких відбуватиметься за принципом профілів. Чіткого розподілу ще немає, він обговорюється – до прикладу, зараз йдеться про природничий, художній, дизайнерський, іноземної мови тощо.
  • Ліцеї будуть як монопрофільними, так і багатопрофільними, хоча вчителі б хотіли, щоб більшість була саме багатопрофільними – аби після 9-го класу учень міг обирати не лише той профіль, який йому до вподоби, а й щоб цей ліцей був ближче до дому.

Ті школи, які планують бути ліцеями, вже з цього вересня можуть не набирати дітей у перші класи. Київ уже почав таку цю практику. Є бачення, що одна з трьох шкіл є ліцеєм, відповідно, її перші класи та середні переходять у дві найближчі територіальні школи, а старші – до цієї, – розповіла парламентарка Наталія Піпа. –

Відповідно, нам потрібно відкривати профільний клас – скажімо, біологічний чи фізичний – лише один, а не три, а отже, зробити його якісним простіше.

Є виклик із добором вчителів – адже старші класи навчати найважче. Втім, механізму добору найбільш фахових спеціалістів до викладання у ліцеях поки що немає, – додає депутатка.

Діти, які пішли минулого року у перший клас, учні «Нової української школи», у старших класах (лише з 2027 року) навчатимуться за профільним принципом.

За яким принципом відбувається перепрофілювання?

У великих містах це не буде проблемою, бо школа, яка стала ліцеєм, все ж буде близько від місця проживання. Так скрізь у світі: якщо ми хочемо конкурентоспроможну освіту, то краще ходити в сусідній квартал в іншу школу. Після гімназії усі переходитимуть у ліцеї, в інші приміщення, – анонсувала пані Піпа.

Що стосується сільських шкіл, ми будемо шукати варіанти. На мою думку, це точно краще, ніж сидіти у холодних сільських школах чисельністю у 6-8 учнів, і де учитель трудового навчання викладає фізику, а як починаються травневі роботи, то у школах взагалі нікого нема.

Краще доїхати нормальним автобусом до райцентру за нормальною освітою. Потім ці діти матимуть можливість навчатися в обласному центрі

 

Після 9-го класу екзамен складатимуть усі – також повідомила парламентарка Піпа . Відповідно, вступатимуть або на академічну освіту (10-12 класи), або на професійну.

Крім того, наразі закон передбачає добровільне проходження сертифікації вчителями. Наша фракція [партії «Голос» Cвятослава Вакарчука] виступала за впровадження обов’язкової сертифікації, – нагадує народна депутатка Піпа

1 коментар

  • “Краще доїхати нормальним автобусом до райцентру за нормальною освітою” – кому саме краще? Будь ласка, наведіть завірені результати опитування релевантної вибірки тих осіб, кого торкнуться ці положення закону, про те, що йм це буде краще. Або, враховуючи, що мова йде про неповнолітніх – згоду на це нововведення від їх батьків.

Leave a Comment