Новини

Зеленський у Польщі зустрівся з колишніми бранцями концтабору Аушвіц ФОТО

У Польщі президент України Володимир Зеленський взяв участь у вечері з нагоди відзначення 75-ї річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау. На заході були присутні колишні бранці табору та їхні родини.

Про це повідомляє UATV із посиланням на Офіс президента.

У своєму виступі Зеленський наголосив, що для нього честь і відповідальність зустрітися з тими, хто пережив Голокост та перебування в концтаборі.

Президент сказав, що спогади в’язнів Аушвіца, багато з яких видані у книгах, дуже складно читати, оскільки неможливо при цьому стримати сльози.

“Ви це зробили! Ви неймовірні люди! Дуже сильні й дуже сміливі. Ви надихаєте ніколи не здаватися. Голокост називають найтемнішим періодом в історії людства. І ви – промені сонця, які перемогли темряву”, – наголосив глава держави.

Зеленський зазначив, що Голокост – це жахлива трагедія єврейського народу й трагічний урок для всього людства, і закликав пам’ятати цю сторінку історії та ніколи не допустити її повторення.

“Це наш обов’язок перед пам’яттю мільйонів невинних жертв, мільйонів євреїв. Це наш обов’язок перед усіма майбутніми поколіннями”, – сказав він.

Також сьогодні по всій Україні відбудуться масові заходи вшанування жертв Голокосту.

Про це повідомляє Об’єднана єврейська громада України.

Так, у різних містах України, зокрема Києві, Білій Церкві, Нікополі, Запоріжжі, Мелітополі, Маріуполі, Харкові, Львові, Чернівцях, Одесі, Кропивницькому, відбудуться пам’ятні церемонії, жалобні мітинги, меморіальні виставки.

Цьогоріч пам’ятні церемонії об’єднані ідеєю, що має назву “Шість мільйонів сердець”, – у пам’ять про шість мільйонів євреїв, убитих у роки Другої світової війни.

Також заплановані бесіди та зустрічі з людьми, які пережили Голокост.

Раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський у Польщі зустрівся з колишніми бранцями концтабору Аушвіц.

 

Leave a Comment