Новини

Вчителі російськомовних шкіл пройдуть курси підвищення кваліфікації

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад повідомила, що для переходу викладання українською мовою вчителів російськомовних шкіл відправлять на курси підвищення кваліфікації. Про це вона розповіла в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«Ми зараз готуємося до того, щоб з вересня школи, які навчалися російською, з п’ятого класу перейшли на вивчення предметів українською мовою. При цьому рідна мова і література викладатиметься російською. Плюс є можливість факультативів та позакласного навчання. А початкова школа залишається рідною мовою», — повідомила Новосад.

Вона також розповіла, що в учнів буде адаптаційний період, під час якого вони зможуть перейти на українську термінологію в різних предметах.

«Нам зараз насправді важливіше підготувати вчителів, щоб вони були готові викладати державною мовою і підтягнули свою термінологію. Для них ми будемо робити окремі курси підвищення кваліфікації, літню школу для того, щоб вони поліпшили свої знання мови», — наголосила вона.

Що стосується того, чому Україна для російської мови не відстрочила перехідний період імплементації мовної статті закону Про освіту до 2023 року, як для мов Європейського Союзу, Новосад зазначила, що в першу чергу це було аргументовано близькістю мов. За словами міністра, для дітей, які навчаються російською мовою, вивчити українську і вчитися нею значно легше, ніж для дітей, які, наприклад, вчаться угорською мовою, оскільки російська і українська мови належать до однієї мовної групи і в російськомовному середовищі українська мова в тій чи іншій мірі завжди присутня.

«Це середовище, в якому українську мову чують. Тому для них цей перехід буде менш болючим і менш складним», — впевнена міністр.

Нагадаємо, з вересня 2020 року російськомовні школи перейдуть на українську мову навчання.

Leave a Comment