Важливо Волинь Новини

“Це не штраф, а пачка цигарок”: лучани вкотре лізуть під колеса автівок

На початку 2020 року владці анонсували водіям зміни до закону щодо кермування автотранспортом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. За порушення водієві загрожує від 17 до 34 тисяч гривень штрафу та позбавлення прав на термін до 3 років. При повторному порушенні — штраф 51 тисяча гривень.

Також планують внести ще ряд змін до законів, аби змусити водіїв дотримуватись правил дорожнього руху, дисциплінувати їх та налякати хоча б матеріальною відповідальністю. Проте, чомусь поза увагою лишилася інша безпосередня сторона учасників дорожнього руху – пішоходи. 

Штраф за порушення правил – 51 гривня, ця сума є незмінною протягом останніх років. Чи достатньо цього? У пресслужбі Патрульної поліції Волинської області журналістам “Волинь Infa” повідомили:

У минулому році винесено більше півтори тисячі постанов на несвідомих пішоходів. Та статистика вражає: третина загиблих у ДТП у 2019 році – саме пішоходи (48 осіб з усіх 124 загиблих в аваріях). А 30% від усіх автопригод з постраждалими стались за участю пішоходів”.

І вкотре лучани перебігають дорогу, поспішаючи по справам (фото Andriy Savitskiy. Коментар автора: “Пішоандони обнагліли. Від поліції реакції нуль.”).

З чим повязана така безвідповідальність? Ми запитали думку викладачки приватної автошколи Луцька Олени. Водійка з двадцятирічним стажем вважає: кожному потрібно починати з себе, а штраф за порушення правил дорожнього руху з боку пішоходів треба збільшити.

«Дорослого перевчити дуже важко, а який приклад вони подають дітям? Насправді, поліцейські пішоходів здебільшого не зупиняють та не штрафують. Було декілька показових випадків, коли дійсно оштрафували, але такий контроль не є постійним – ви ж самі бачите. 51 гривня – це смішний штраф, для декого – це пачка цигарок, він нікого не лякає. Ефективніше було би, щоб патрульна поліція проводила постійні масові профілактичні дії в цьому напрямку у співпраці зі ЗМІ, тоді люди б зважали на свої дії, розуміючи, що їх можуть зупинити в будь-який момент, витратити їхній час і оштрафувати».

Leave a Comment