Новини

Вмиватися і позичати: що сьогодні не можна робити

20 січня українці відзначають Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, якого здавня вважали покровителем сільського господарства. Ще йому молилися про позбавлення від головного болю. У народі говорили, що в цей день середина зими про весну звістку подає.

Іоанн Хреститель був останнім біблійним пророком, який передбачив прихід Ісуса Христа. Він здійснював ритуальне очищення водою (хрещення), а також закликав людей до покаяння, – пише “Газета ua”.

Сьогодні – другий день після Богоявлення, який у народі називають Водохрещею. Тож, сьогоднішні традиції пов’язані з освяченою водою. Її п’ють натщесерце, щоб на увесь рік запастися міцним здоров’ям.

Цей день варто провести зі своєю сім’єю. Якщо зібратися усім разом – родина буде дружня і міцна.

На Івана наші предки здійснювали обрядове годування худоби. Домашніх тварин, “щоб добре водилися”, пригощали хлібом з сіллю або млинцями, які залишилися від різдвяного столу.

Переставали діяти деякі заборони: знову можна було прясти, ткати, шити вовняними нитками, різати худобу. Починався зимовий м’ясоїд.

Цей день у народі називали ще “Іван Бражник” та Зимовим Весільником. З 20 січня і до Масляної грали весілля та зазивали сватів. Цей період називали “весільними тижнями”. Якщо в Святки молодь тільки веселилася, то, починаючи з цього дня, на посиденьки було прийнято приходити з роботою: “Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі”.

Є в народі і прикмети, пов’язані з 20 січня:

– Якщо відлуння далеко чутно – насувається мороз. Яскраве сонце в полудень – до ранньої весни. Якщо йде сніг – ітиме протягом усієї Масниці;

– Якщо в цей день ясно, то літо буде посушливе, а опади чи туман над водою віщують хороший врожай зернових. Якщо віє південний вітер – літо буде суворе;

– Якщо в цей день Ви побачили мишу, то це говорить про швидке поповнення в родині. Якщо 20 січня хрестити малюка, то він буде щасливим.

Існували в наших предків і заборони у цей день:

– Вважалося, що на Іванів день не можна вмиватися – бо змивається захист, і людину можуть обманути;

– Краще нічого не позичати сусідам, адже можете віддати щастя. Бажано нічого не піднімати з дороги, адже знайдена річ може принести нещастя. У цей день також не приймають подарунків від чужих людей;

– Тим, хто народився 20 січня, рекомендується носити бурштин – саме цей камінь буде оберегом: приносити удачу і зберігати від негараздів. Вважається, що сьогоднішні іменинники мають горячий норов.

Leave a Comment