Важливо Волинь Новини

Скарлатина у Луцьку: поради та застереження інфекціоніста

Зимовий період окрім асоціацій зі святами, подарунками, канікулами та поїздками до рідних має ще й ряд не таких позитивних асоціацій.

Для багатьох батьків та їхніх дітей зима – пора ангін, кашлів, температур та інших неприємних явищ. Не зовсім сприяє для уникнення захворювань і погода. Зима хоча й не морозить, але така тепла погода теж – не менш небезпечна.

У волинському інформпросторі з`явилася інформація про те, що Луцьк «атакує» небезпечна інфекція – скарлатина. У Волинському регіональному лабораторному центрі повідомляли, що станом на 15 січня у Луцьку виявили 2 випадки захворювання на цю хворобу. Лучани насторожилися і вже почали говорити про епідемію.

Видання ВолиньInfa вирішило звернутися до спеціаліста та вияснити, чи варто чекати в Луцьку масового захворювання, чи це все-таки перебільшення навіяні страхом.

За словами лікаря-інфекціоніста КЗ «Луцька міська дитяча лікарня» Мирослави Скиданюк, зареєстровані випадки захворювання на скарлатину у Луцьку є і їх більше, ніж про це писали засоби маосої інформації, але це зовсім не привід для паніки.

«У 2020 році в нас вже зареєстровано 6 випадків скарлатини», – розповідає лікарка, гортаючи журнал, де облікують хворих  і додає, що це зовсім не страшна цифра, адже протягом 2019 року в Луцьку зареєстрували 139 випадків захворювання цією інфекцією.

Згідно з даними статистичної звітності лікарів-епідеміологів ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» у 2019 році на території Волині зафіксували 446 випадків скарлатини, у 99,6% випадків хворіли діти до 17 років.

Мирослава Скиданюк каже, що це зовсім не рідкісна та екзотична хвороба для Волині і немає причин, щоб боятися.

«Епідемії скарлатини не може бути. Хвороба лікується антибіотиком, а викликається тим злощасним стрептококом, який є практично у всіх в роті. Дорослі не хворіють скарлатиною, бо вони практично всі хворіють ангіною», – розповідає інфекціоністка.

Також вона зазначає, що минулого року в неї були випадки, коли  батьки хворіли ангіною, а тоді скарлатиною захворіла дитина. Тому, щоб вберегти від хвороб своїх малюків, потрібно берегтися самим.

За словами лікарки скарлатина передається повітряно-крапельним шляхом і може непрямо передаватися через іграшки, побутові предмети, білизну. Відтак, потрібно обмежити спілкування дитини з потенційними носіями хвороби.

Мирослава Скиданюк стверджує, що цьогорічна зима – нетипова: «Як правило, в цей період в нас уже йде друга хвиля грипу, але цієї зими було по-іншому».

Також лікарка зазначила, що в Луцьку є кілька випадків пневмонії, але порівняно з іншими обласними центрами (до прикладу Тернопіль) ситуація не критична.

Лікар-інфекціоніст радить в першу чергу не «перегрівати» дитину, а вдягати так, як одягаються самі батьки.

«Деколи йду по вулиці і бачу дітей – закутані, в рукавицях. Не вистачає тільки радіатора», – жартує лікарка.

Зважаючи на те, що вакцини проти скарлатини немає, Мирослава Скиданюк радить для профілактики захворювання дотримуватися найпростіших правил:

  • уникати контактів з хворими

  • гуляти на свіжому повітрі (бажано виїжджати за місто)

  • харчуватися багатою на вітаміни їжею

  • мити руки

  • загартовуватися

Довідка:

Скарлатина – одна із поширених дитячих некерованих інфекцій. Збудником є ß-гемолітичним стрептококом групи А, який викликає симптоми загальної інтоксикації (підвищення температури тіла, головний біль, загальна слабкість), ангіну та характерний висип на шкірі.

Висипання з’являється на 1-2 день хвороби та сконцентровані на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Чистий носогубний трикутник  є характерною ознакою інфекції.

Спочатку на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками.

Лікування хвороби обов’язково включає курс антибіотиків, оскільки даний стрептокок може уражати нирки, суглоби, мигдалики. Пацієнти з тяжкими формами скарлатини, з ускладненнями та за епідемічними показами рекомендована госпіталізація.

Leave a Comment