Важливо Волинь Новини

Хто прийде до Вас у пологовий та скільки це коштуватиме? Волинський координатор “Е-Малятко”відповідає на питання

“Е-Малятко” – проект, який викликав на Волині чималий резонанс. Майбутні та новоспечені батьки постійно цікавляться, коли зможуть скористатися комплексною послугою та що для цього потрібно.

Журналісти “Волинь Infa” поспілкувалися із регіональною координаторкою програми EGAP у Волинській області Оксана Киричук, аби почути відповіді на найбільш популярні питання щодо пілотного проекту “Е-Малятко” у Луцьку.

Пані Оксана розповідає, що проект передбачає низку послуг, які пов’язані із реєстрацією народження, місця проживання дитини, виписки ідентифікаційного коду тощо, будуть надаватися в одному місці відповідно до єдиної заяви. Досі батькам доводилося стояти в чергах, робити 11 візитів та готувати майже 40 документів задля отримання цих 10 державних послуг.

Ця урядова ініціатива виникла влітку, коли держава сказала: «бігати повинні не люди, а дані». Ми прагнемо відійти від позиції «установа-людина» і перейти на позицію «держава-людина», адже батьки повинні займатися вихованням дітей, а не стояти в чергах. Ми впроваджуємо таку комплексну послугу, аби обійти ці всі бюрократичні проблеми“.

Участь у пілотному проекті беруть 11 міст, серед Рівне, Львів, Вінниця та інші. У Луцьку в числі закладів, що долучилися – міський клінічний пологовий будинок та новостворений обласний перинатальний центр.

Оксана Киричук каже: ідея в комплексному наданні послуги не нова, так працюють у Новій Зеландії, Австралії, але в Україні – це вперше.

Наші колеги зустрілися із спеціалістами з Естонії, яких вважають передовими у впровадженні цифрових трансформацій. Ми узгодили план співпраці, їхньої підтримки, а це, в першу чергу, консультаційна підтримка. Ми зараз перейшли з підготовчого етапу на етап тестування, до прикладу, уже на початку січня в Харкові в рамках проекту було видано перше свідоцтво про народження“.

Питання, яке, мабуть, найбільше цікавить волинян: як має працювати проект на практиці? Тож пані Оксана пояснює: зараз головне – запустити технічну сторону, а спеціалісти, які займатимуться вирішенням “паперових питань” будуть повністю підготовлені до березня.

Адміністратори цієї послуги приходитимуть до мам у пологовий будинок та допомагатимуть заповнити електронну заяву на порталі «Дія», переносити дані із документів, відповідати на питання тощо. Потім ці ж адміністратори приносять уже оформлений відповідний пакет документів мамі. Такими адміністратори у нас в місті будуть працівники ЦНАПу“.

Звичайно, волинян цікавить ціна такої комплексної послуги. Оксана Киричук запевняє: послуга “Е-Малятко” є безоплатною.

Проте, якщо батьки хочуть скористатися нею за місцем прописки, проживання, то ціна адміністративного збору – 13 грн. 60 коп., сплатити які можна одразу. Для того, щоб адміністратор прийшов, ніяких документів не потрібно, а лише факт народження дитини і, звісно, бажання батьків. Якщо батьки вирішують скористатися цією послугою, потрібно мати паспорти, ідентифікаційні коди та медичне свідоцтво про народження, яке видає медичний персонал“.

 

 

Leave a Comment