Новини

Як діятимуть обмеження з придбання землі «в одні руки»

Згідно з поправками, внесеними до законопроєкту про ринок землі, підготовленого до другого читання у Верховній Раді, одна фізична чи юридична особа зможе придбати не більше 10 тис. га угідь.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський під час публічного обговорення земельної реформи, передає кореспондент AgroTimes.

За його словами, якщо, наприклад, фізична особа – громадянин України – придбала 1 тис. га, і ця ж особа одночасно є засновником юридичної особи, у власності якої є 5 тис. га, це означає, що в сукупності вона вже володіє 6-ма тис. га землі.

Таким чином, або юридична, або фізична особа може докупити ще 4 тис. га, щоб разом було не більше 10 тис. га.

«Коли покупець і продавець приходить до нотаріуса, нотаріус перевіряє особу покупця (нотаріус матиме доступ до цієї бази). Угода з землею підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. Нотаріус перевіряє, скільки на цій людині зареєстровано землі. Крім того, він одночасно перевіряє, у яких підприємствах фізична особа є засновником і встановлює, скільки ці підприємства вже мають у власності землі. Якщо ліміт не перевищено, угоду буде засвідчено», – зазначив Микола Сольський.

Він також повідомив, що розрахунок за такими угодами може бути виключно безготівковим. Крім того, повинна відбуватися перевірка походження коштів, а також перевірка угоди та покупця на відповідність законодавству.

Голова аграрного комітету також зазначив, що продаж землі іноземцям може бути дозволений виключно після проведення всеукраїнськго референтдуму.

Втім, навіть за умови його проведення, забороняється здійснювати угоди, стороною яких є іноземці або юрособи, засновані іноземцями з землями сілбгосппризначення в 50-кілометровій зоні.

«Навіть при умові проведення референдуму забороняється придбання землі юрособам, учасниками яких є громадяни держави-агресора чи інші держави, в яких неможливо встановити кінцевого беніфіціара, якщо останні зареєстровані в офшорних зонах, а також юридичним та фізичним особам, стосовно яких застосовано персональні санкції, фізичним та юридичним особам, зареєстрованим в державах, що не співпрацюють у сфері протидії відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом», – підкреслив Микола Сольський.

Leave a Comment